Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), așteptat la Gorj, cu ”vești bune” pentru Complexul Energetic Oltenia, după protestele din capitală, ale minerilor și energeticienilor, a venit joi, la Termocentrala Rovinari și a expus aceleași promisiuni pe care le face de un an. Burduja nu a garantat că locurile de muncă vor rămâne aceleași, iar în privința renegocierii planului de restructurare a avansat un nou termen, pentru anul viitor.
Ministrul Energiei, a cărui vizită în Gorj a fost anunțată ca aducătoare de vești bune, nu a adus nicio informație optimistă pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Nici în privința locurilor de muncă, nici în ceea ce vizează planul de închidere. Sebastian Burduja a repetat aceleași promisiuni, pe care le-a tot făcut în ultimul an.
Ministrul Energiei a fost prezent, azi, la Termocentrala Rovinari, sub pretextul inaugurării grupului 5, modernizat timp de 10 ani. Marea realizare are viață scurtă, însă, deoarece, conform planului de restructurare, grupul abia pus în funcțiune ar trebui să intre în rezervă de capacitate, anul viitor.
Întrebat ce înseamnă rezerva de capacitate și cum o definește, Sebastian Burduja a recunoscut că nu există o reglementare a acesteia, deși chiar grupul pe care îl inaugura este programat să intre în rezervă, la finalul anului viitor. ”Când se va pune problema trecerii în rezervă și ne va permite securitatea energetică, atunci ANRE are toate instrumentele necesare pentru crearea cadrului legal de rezervă de capacitate. Se practică și în alte țări. Există toate datele necesare, pentru ca până la acel moment, când se va putea tehnic, fără să se pună în pericol securitatea energetică a României, să avem un mecanism prin care grupurile să fie în rezervă de capacitate să se afle în rezervă de capacitate și CEO să aibă venituri pentru că nu le poți ține în rezervă, fără să ai oameni și în cariere și în termocentrală și, astfel, să asigurăm securitatea energetică… Nici n-ar avea de ce să fie definită în acest moment, pentru că nu s-a pus problema”, a spus Burduja.
Deși salariații Complexului Energetic Oltenia așteptau ca ministrul Sebastian Burduja să dea răspunsuri clare în privința locurilor de muncă, vizate de planul de restructurare, acesta nu a spus nimic cert în privința celor aproximativ 2.000 de angajați pe perioadă determinată și nici a restului de salariați, al căror număr trebuie redus, conform planului de închidere a capacităților pe cărbune. ”Vom face tot ceea ce ține de noi. Trebuie să înțelegeți că toate aceste procese sunt legate de procesul de renegociere a planului, a PNRR-ului, a legii decarbonizării”, a răspuns Sebastian Burduja.
Studiul pentru renegocierea planului CEO, amânat încă 10 luni
Sebastian Burduja nu a adus noutăți nici în privința renegocierii planului de restructurare. Dacă anul trecut anunța că face un grup de lucru la minister, pentru a strânge argumentele cu care să meargă la Comisia Europeană, să ceară prelungirea tremenelor de închidere, iar în luna august a acestui an, spunea că discuțiile nu pot avansa, din cauza unui studiu de adecvanță, pe care Transelectrica trebuia să-l facă până la jumătatea acestui an, azi, ministrul Energiei a spus că elaborarea studiului respectiv ar mai dura cel puțin zece luni.
Ministrul Energiei, al cărui mandat nu mai este cert după alegerile parlamentare și constituirea unui nou guvern, s-a arătat iritat de insistențele jurnaliștilor, legate de termenele de închidere a capacităților pe bază de cărbune, noile investiții întârziate câțiva ani și reducerea de personal.
Conferința în care au fost făcute decarațiile poate fi urmărită integral, aici:
https://www.facebook.com/100069876805118/videos/1785791238834501