Polițiștii au dispus verificarea unui contract, prin care Primăria Motru a închiriat 10 toalete ecologice, pentru care cheltuie 130.000 de lei pe an, în condițiile în care, dacă le cumpăra, ar fi cheltuit de cinci ori mai puțin. Zece toalete ecologice noi pot fi achiziționate, de la firme de profil, cu aproximativ 23.000 de lei, iar municipalitatea ar fi putut dispune de ele, pe o perioadă mult mai mare.
Motoarele de căutare online arată că astfel de cabine au prețuri începând cu 1.750 de lei, până la 3.500 de lei, acestea din urmă oferind posibilitatea de a fi racordate la rețelele de apă și canalizare, ceea ce nu nu poate în cazul cutiilor amplasate în Motru.
Toaletele care fac acum obiectul cercetărilor poliției, și asta după ce presa a relatat despre contractul ce ridică semne de întrebare, sunt vândute sau închiriate de firme din întreaga țară, la prețuri de câteva ori mai mici decât cel cu care Primăria Motru le-a închiriat. Wc-urile ecologice au fost închiriate în septembrie 2021, pentru 12 luni, de la o firmă din Drobeta Turnu Severin, SC Top Ecologic.
Acuzații: „Doar firma care știa dinainte despre închiriere a putut să depună în termen oferta”
Directorul Direcției Publice Motru, Dan Matei, a acuzat, într-o postare publică, prețul exagerat și modalitatea de acordare a contractului. „Ca să nu aibă emoții că vreo firmă vine la licitație cu a zecea parte din valoare, dl. Morega a încărcat anunțul pe SICAP într-o zi de vineri după amiază, iar termenul de depunere a ofertelor era luni. Evident că doar firma care știa dinainte despre închiriere a putut să pregătească și să depună în termen oferta.
2. Valoarea contractului sfidează orice regulă de bun simț și, numai un om aflat sub protecția autorităților, putea să facă așa ceva. Contra sumei de aproape un miliard și trei sute de milioane de lei vechi firma câștigătoare trebuie să aducă în Motru, doar pentru un an, cu titlu de închiriere, un număr de 10 toalete publice. La o simplă căutare pe internet, o astfel de toaletă costă 2350 lei, adică 23,5 milioane de lei vechi. În concluzie, 10 toalete ar fi costat 23500 lei, adică de aproape 6 ori mai ieftin și ar fi rămas orașului pentru totdeauna, nu doar un an”, posta Dan Matei, în urmă cu o săptmână, când două dintre toalete au fost răsturnate de vânt. Directorul Direcției Publice Motru a acuzat faptul că acestea au fost amplasate fără autorizații.
„Oricum ele reprezintă focare de infecție, fiind vidanjate cel mult odată pe lună, iar cei care le utilizează nu au nici o posibilitate de igienă: apă, săpun, hârtie igienică, chiar dacă prețul de închiriere este astronomic”, susține Dan Matei.
Primarul Cosmin Morega le promitea locuitorilor toalete de lux și posta pe pagina personală imagini de pe internet (vezi foto alăturată. Sursa: pagina de Facebook a edilului Cosmin Morega).
După câteva luni, cabinele au ajuns la Motru, însă nu semănau deloc cu cele prezentate de primar. Pe pagina de socializare a edilului, apăreau toalete inteligente, cu sistem de igienizare automată, pe senzori, care există deja în orașele europene, dar și în câteva municipii din România.
Singurul element îndeplinit al promisiunii primarului este prețul, unul cu care puteau fi achiziționate toalete de lux, în locul cabinelor din tablă, care au fost „plantate” în cinci zone din municipiul Motru, câte două laolaltă, să nu se plictisească, pentru că de folosit, oricum nu le folosește nimeni, decât accidental.