Pilele primarului analfabet, făcute profesori. Necalificați, angajați pe bandă rulantă

2
11510
  1. Liceul tehnologic din comuna gorjeană Turburea, la care, în cinci ani, un singur elev a luat bacul, a devenit unitate de necalificați. Conducerea, susținută politic, a angajat, în ultima perioadă, mai multe “cunoștințe” ale primarului Ion Bârcă, el însuși fără diplomă de bacalaureat. Nevasta edilului, consilierul personal, fiul unei angajate a primăriei și mai mulți localnici au fost angajați la liceu.

Liceul înființat în comuna Turburea, județul Gorj, de un primar PSD, care a încercat ani la rând să-și ia bacalaureatul, a devenit un loc de cumetrii. La unitatea de învățământ, de la care niciun elev nu a luat bac-ul, de când a fost înființat, cu excepția unei eleve, care a promovat în sesiunea de toamnă, anul trecut, regulile le face directorul adjunct, un protejat al edilului Ion Bârcă(foto stânga). Mâna dreaptă a primarului, Gheorghe Benegui (foto dreapta), a angajat necalificați, pe bandă rulantă. Adjunctul care face și desface a preluat, o perioadă, atribuțiile directorului general şi le-a exercitat chiar şi după numirea unui interimar, care nu are gradul II, minimum impus de lege pentru funcție. Ca să dea o notă de legalitate angajărilor de persoane care nu au studii de specialitate, adjunctul Gheorghe Benegui a organizat așa-zise concursuri, cu comisii formate în școală. Cei mai mulți dintre angajații care au fentat examenele organizate de inspectoratul școlar au legături cu edilul Ion Bârcă. La începutul anului, la catedră i s-a făcut loc soției primarului. Patroana de magazin comunal, Elena Bîrcă, predă module de inginerie.

Nevasta primarului, recomandată de… munca la fosta cooperație

Supărat că este întrebat cum s-a reprofilat consoarta, abia după ce a trecut de prima tinerețe, edilul îi ia apărarea și începe să-i enumere calitățile: a lucrat la cooperație.

“A dat și ea concurs…Erau ore libere.. Are o vechime în muncă de aproape 30 de ani și a stat numai cu mâna în tot feluri de lucruri, ba la cooperație. A fost angajată la cooperație și pe urmă are o societate care a funcționat chiar bine”, spune Ion Bârcă.

„Și ce dacă a luat 4?! Le dăm o șansă-n viață”

Un alt necalificat angajat la liceul din Turburea este fiul unei subalterne a primarului. Cristinel Cochină a luat 4,05 la titularizare, dar predă inginerie și sport. Un alt localnic fără specializare, Eugen Șorop, a fost făcut și el profesor de inginerie, chiar dacă, la examen, a părăsit sala, când a văzut subiectele. Andreea Ciobanu a picat examenul de titularizare cu nota 4,65, dar decidenții din Turburea au găsit-o aptă să predea cultură civică, istorie, geografie și engleză. O altă tânără, care predă fără să aibă calificare, Bianca Cincu, este pe catedra de fizică. Și partenera unui afacerist local și-a găsit loc de muncă la școală, deși nu are nici măcar un modul pedagogic. Laura Voinea predă informație tehnologică și informatică.

Întrebat de ce au fost angajate persoane necalificate și nu au fost scoase posturile la concurs, prin inspectoratul școlar, primarul fără bac, Ion Bârcă, opinează că cei fără specialitate sunt mai eficienți decât profesorii cu experiență, pentru că știu să intre pe calculatoare. “Și ce, dacă a luat 4, nu mai sunt copii sau tineri, care au luat patru la titularizare? E emotiv, poate se întâmplă ceva. Ascultați-mă ce vă spun! Ăștia sunt copii tineri, care trebuie să le dăm o șansă-n viață, iar dacă nu le dăm nicio șansă și îi ținem tot pe ăia bătrâni, de 60 de ani, care habar n-au să deschidă un calculator, nu mai facem nimic. Le dăm o șansă, îi învățăm, pun mâna, își dau seama dacă sunt în învățământ buni, nu sunt în învățământ buni, se duc și fac, dau, se duc la titularizări și dau examene, și pe urmă…că asta este. Trebuie să le dăm o șansă în viață!”, spune Ion Bârcă, cel care este recunoscut ca un baron local în Turburea.

Consilierul predă electromecanică. Motivația edilului: “are multe lucruri care face”

Consilierul personal al edilului, Cătălin Presură, a fost și el angajat să predea electromecanică, desi nu are nicio specializare și nici vreun examen care să-l recomande pentru catedră. Îl recomandă, însă, primarul Bârcă, pe motiv că are atelier acasă: “Copilul ăla l-am luat pe lângă mine, pe urmă s-a angajat la școală. A găsit post liber, au fost ore libere la școală și s-a dus și dacă vedeți copilul ăla ce face, ca maistru …  că ăla, în timpul liber, acasă, are atelier, are multe lucruri care face”, este argumentul profund al edilului, care știe tot ce mișcă în liceul din comună. Surse din unitatea corigentă spun că, de fapt, nimic nu se face, fără știrea primarului. Ion Bârcă susține cu tărie că tinerii necalificați din comună sunt preferați profesorilor de specialitate, care ar trebui să vină de la distanță, pentru că nu le mai decontează naveta. „Au fost ore libere și era normal că trebuie să vină cineva, ca să le predeie. În loc să vină un om din Târgu Jiu, care făcea naveta și-l și plăteam și mai tăia și frunză la câini prin Turburea, mai bine plătim un copil, care face treabă pentru oameni și arată la copii ce trebuie să facă”, spune Bârcă, recunoscut ca un baron local.

2 COMENTARII

  1. Alea sunt pilele primarului și ale fostului inspector școlar general Ion Isfan care a pus în funcția de conducere a liceului din Turburea, pe Benegui Gigi, unul care a abuzat de-a lungul anilor de eleve și profesoare pe care le amenința ca le da afară dacă nu întrețin relații sexuale. …Și sa nu zic ca niciodata nu se ducea la ore…niște semi-profesioniști care nu au pic de educație și bun simt…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here