Ce modificări cer afaceriștii, ca să poată lua bani de pe urma închiderii mineritului din Gorj/ VIDEO

0
690

Șefii Prefecturii Gorj și ai Consiliului Județean, adică PNL și PSD, se acuză reciproc, pentru modul în care vor să fie împărțiți banii din Fondul de Tranziție Justă (FTJ), pentru închiderea mineritului. Din planurile celor două părți lipsesc, însă, chiar zonele miniere și energetice, pentru rezolvarea problemelor cărora, UE alocă banii. Cu alte cuvinte, în condițiile pe care se ceartă cele două grupuri, nu este prevăzută și direcționarea de investiții, în comunitățile afectate.

Prefectul de Gorj cere Ministerului Fondurilor Europene să modifice ghidul elaborat de Consiliul Județean și să fie introduse mai multe domenii de afaceri, pentru care să se poată lua bani, din suma de 537 milioane euro, ce revine județului, pentru închiderea mineritului.

O anomalie, pe care autoritățile o ignoră, este lipsa prevederilor, care să direcționeze investiții noi, către zonele afectate de închiderea mineritului și a termocentralelor. Preocupați să satisfacă interesele unor afaceriști, din diverse domenii, reprezentanții Gorjului au ignorat exact comunitățile ce trebuie sprijinite prin fondurile alocate de UE, pentru tranziția justă. Cu alte cuvinte, ghidul pe care se ceartă PNL (prin Prefectura Gorj) și PSD (prin Consiliul Județean) nu direcționează sume către zonele care vor suferi economico-social.

Prefectul de Gorj a trimis la minister, o solicitare de modificare a ghidului pentru Fondul de Tranziție Justă, după ce vineri, aproximativ 100 de omeni de afaceri, consultanți și reprezentanți ai băncilor au fost chemați la o întâlnire, organizată de Iulian Popescu. Iulian Popescu spune că documentul final cuprinde 11 aspecte. Prefectul reclamă că foarte multe coduri CAEN au fost eliminate, față de varianta inițială a ghidului și că sunt favorizate afaceri care nu există în județ, precum fabricarea bateriilor pentru mașini electrice, producția de dispozitive medicale, sau de electronică și telecomunicații.

Documentul trimis la minister cere adăugarea, pe lista afacerilor finanțabile, a celor din domediul agro-alimentar, construcții, confecții metalice și horeca.

Iulian Popescu susține că, în cazul în care condițiile prevăzute în ghid nu vor fi modificate, Gorjul riscă să piardă mare parte din suma de 537 milioane de euro, alocată prin FTJ, diferența rămasă neabsorbită putând să fie redirecționată altui județ, al cărui ghidul este mai permisiv.

Interviul cu prefectul Iulian Popescu îl puteți urmări în link-ul următor:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here