COMUNICAT DE PRESĂ
REF: Copiii bolnavi de cancer vor primi idemnizație și după ce boala intră în remisie. Acest lucru a fost posibil în urma demersurilor făcute de către președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu.
Mii de copii și adolescenți care suferă de cancer sunt mai bine protejați de lege, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor făcute la Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora.
Conform Ordinului, vor fi încadrați în grad de handicap grav și copiii care suferă de “afecţiune malignă în perioada de urmărire postterapeutică (remisiuni complete, remisiuni parţiale”. Drept urmare, copiii vor primi o indemnizație de circa 1.300 de lei și după stagnarea bolii, până la 18 ani.
Modificarea acestui Ordin duce la reevaluarea unor dosare care potrivit vechii legislații nu se mai încadrau în criteriile pentru ajutor financiar. În România, ultimele statistici arată că 550 de copii sunt diagnosticați anual cu cancer.
Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a început demersurile de schimbare a acestui ordin în februarie 2018. Pentru a se ajunge aici a fost nevoie de întrebări și interpelări, adrese, audiențe și multe discuții pe acest subiect. Un rol definitoriu pentru ca această propunere să fie adoptată l-a avut conf. dr. Monica Dragomir, președinte al Comisiei Hemato-oncologie pediatrică a Ministerului Sănătății și al Societătii Române de Onco-Hematolgie Pediatrică, aceasta sprijinind proiectul imediat ce i-a fost prezentat.
Apariția acestui Ordin este un succes, însă trebuie precizat că a fost nevoie de 10 luni ca să fie aprobat, chiar dacă era o problemă cunoscută, iar specialiștii apreciau că este un subiect ce poate fi soluționat în 2 săptămâni.
“Înainte de aceste modificări, la primele semne de însănătoșire, copilul și familia, care și ea suferă o traumă, erau abandonați, chiar dacă perioada de monitorizare este foarte costisitoare. Referindu-ne doar la bani, tratamentul, drumurile la spital, un anumit regim alimentar, toate costă, iar familiile recurg la credite sau la diverse forme de a face rost de bani, astfel că problemele nu se opresc odată cu tratamentul oncologic. Medicii mai spun că acel copil cu o afecțiune oncologică este de acum unul cu nevoi speciale. În România nu există o evidență clară a pacienților bolnavi de cancer, situație rară în Europa, de aceea este greu de estimat numărul beneficiarilor, dar cel mai des apare în statistici, în cazul copiilor, cifra 6.000. În Gorj de exemplu, conform specialiștilor de la DGASPC Gorj, la o lună și jumătate este înregistrat un copil bolnav de cancer”, a declarat deputatul Dan Vîlceanu.
Tot în acest Ordin a mai fost adăugată o nouă afecțiune, la categoria „Boli ale structurii sistemului imunitar şi ale funcţiilor sale“ – Mastocitoza.
Președintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, anunță că unul dintre amendamentele pe care le va depune la bugetul de stat se referă la decontarea, prin sistemul de asigurări de sănătate, a testelor ONCOMPASS. ONCOMPASS este un serviciu de diagnostic molecular pentru terapii țintite în cancer, care este prea scump pentru mulți cetățeni, dar care ar duce în final la economii, dat fiind faptul că testul permite aprecierea tipului de tratament care funcționează.
Un al amendament se referă la bolnavii cu SMA- amiotrofie spinală, pentru un tratament de care beneficiază o treime dintre bolnavi. Ministerul Sănătății face acum o evidență a bolnavilor de SMA, ultima statistică referindu-se la circa 100 de pacienți, fiind și bolnavi din județul Gorj.
Departamentul Comunicare al PNL Gorj