Complexul Energetic Oltenia este acuzat pentru alunecările de teren din comuna Roșia de Amaradia, unde două sate riscă să fie înghițite de pământ. Primarul localității spune că reprezentanții companiei nu au efectuat etapele obligatorii, de închidere a perimetrelor miniere, iar groapa lăsată în urmă de excavări antrenează pământul. Într-un an, alunecările de teren au avansat cu peste un kilometru și au ajuns foarte aproape de locuințe, spune Liviu Cotojman.
Două sate din comuna Roșia de Amaradia sunt amenințate de alunecările de teren, care s-au apropiat la doar câteva sute de metri de case. Localitatea a mai fost afectată de alunecări masive, în 2006. Atunci, o parte a satului Seciuri a fost distrusă. Casele au fost făcute una cu pământul, iar oamenii au fost strămutați. De atunci, pământul se tot mișcă, iar autoritățile locale dau vina pe Complexul Energetic Oltenia, care nu a efectuat lucrările de închidere și redare în circuit a terenurilor afectate de minerit. „E o problemă legată de perimetrul minier. Groapa remanentă, rămasă în urma excavării rezervei de cărbune, produce alunecări spre satele Seciuri și Ruget. Malurile se prăbușesc și înaintează spre sat. În Seciuri, unde a venit și o comisie de la CEO, dacă acum trei ani era o distanță de un kilometru jumate față de locuiințe, anul acesta este o distanță 300 – 400 de metri, față de 15 locuințe, care anul viitor se vor prăbuși, dacă nu se face nimic”, spune primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.
„Nu au refăcut niciun metru de teren”
Edilul susține că lucrările pe care Complexul Oltenia trebuie să le facă nu sunt unele care să necesite costuri mari, ci este suficient, pentru moment, să acopere zona excavată, cu steril. „Soluția e una simplă și nu atât de costisitoare, pe care trebuie să o pună în executare cei de la CEO, nu trebuie făcute consolidări cu betoane, cu fier și așa mai departe. E foarte simplu să mute sterilul din perimetrul minier, să-l aducă în zona de protecție, creează un pinten de protecție, prin nivelarea și dirijarea apelor pluviale, astfel încât să nu mai afecteze zona […] O spun de 10 ani, de când s-a închis unitatea minieră, că CEO avea obligația ca această zonă să fie refăcută, adică refacerea ecosistemului și redarea terenului în circuitul agricol. Nu au făcut niciun metru de suprafață”, a afirmat primarul comunei.
Deși alunecările de teren fac pagube în fiecare an, șefii care s-au succedat la conducerea CEO au făcut doar promisiuni.