Ministrul român al Energiei acuză Rusia de șantaj

0
385

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, acuză Rusia de șantaj, în contextul obligării statelor europene, de a plăti gazul importat, în ruble.

„Noul act de șantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către țări neprietenoase. În primul rând, România susține luarea unei poziții unitare a UE ca răspuns în fața acestui nou gest de agresiune mascată. Trebuie să fim solidari și uniți pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpărați la bucată”, este mesajul transmis de ministrul Energiei, după decizia Rusiei, de a nu mai accepta plata în valută străină.

Virgil Popescu spune că România are stocuri suficiente și nu este unul dintre clienții dependenți de gazul rusesc. Ministrul român a mai transmis că oficialii țărilor membre UE vor lua o decizie comună. „Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziție comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunțată de Federația Rusă. Am un mesaj și pentru cetățeni: România este una dintre cele mai puțin dependente state de gazul rusesc. Așa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri.

Totodată, nici statul român și nici companiile NU au contracte cu Gazprom, ci există intermediari ai companiei rusești care vând gaze în România. Cu privire la soluțiile pe termen scurt, mediu și lung Uniunea Europeană lucrează la operaționalizarea unei platforme pentru achiziționarea în comun a gazelor naturale”, a mai anunțat ministrul Energiei, care spune că, în curând, țară noastră va demara investiții pentru creșterea surselor de producție de energie, cu finanțare din PNRR și Fondul pentru modernizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here