Complexul Oltenia, acuzat că vrea să „fraierească” Comisia Europeană. „Planul de 1,3 miliarde euro duce la creșterea emisiilor CO2 cu 28% „

0
735

Organizația de mediu Greenpeace acuză reprezentanții Complexului Energetic Oltenia că cere peste 1 miliard de euro, de la Comisia Europeană, cu scopul de a reduce emisiile de carbon, dar că, în realitate, planul trimis oficialilor europeni arată o creștere a emisiilor, în următorii opt ani.

“O analiză a Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene. Greenpeace va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și a sesizat autoritățile responsabile din România”, se arată în ultima postare de pe site-ul Greenpeace.

Reprezentanții organizației de mediu susțin că reprezentanții CEO încearcă să testeze vigilența Comisiei Europene, în planul de restructurare nefiind o reducere reală a capacităților de producție pe bază de cărbune, ci una fictivă. Greenpeace susține că viitoarele centralele pe gaze nu înlocuiesc actuale capacități funcționale, ci unele cu activitate foarte mică, iar parcurile fotovoltaice, nepoluante, au o pondere de doar 6%. “O parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaze, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive, și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu. Conform analizei planului de restructurare, emisiile totale ale CEO vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024”, se arată în materialul de pe pagina organizației.

Autorii materialului numesc Complexul Oltenia, un “muribund al industriei energetice”, care ar depinde de sprijin, pentru cumpărarea certificatelor CO2.  “De asemenea, planul actual al CEO susține ipoteza nevoii unor ajutoare constante din partea guvernului român pentru achiziționarea certificatelor de carbon și după perioada de restructurare (2025). Practic, în condițiile unei creșteri previzibile a taxării europene a emisiilor de carbon, România va plăti din buzunarele cetățenilor estimativ 3,68 miliarde de euro pentru a menține în viață CEO în perioada 2021-2030, un muribund al industriei energetice din România”.

Greenpeace a anunțat că va solicita Comisiei Europene deschiderea unei anchete și că a sesizat autoritățile responsabile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here