Concluzia întâlnirii sindicaliștilor, cu liderii PNL: Legea e bună, dar guvernanții o țin blocată prin Casa de Pensii

0
2332

Liderii PNL au recunoscut că legea reducerii vârstei de pensionare a minerilor nu trebuie modificată și nu este nevoie nici de o ordonanță de urgență, cum au susținut, inițial. Soluția salvatoare, promisă de deputatul Gheorghe Pecingină și prezentată azi, la Târgu Jiu, liderilor minerilor și energeticienilor, este un ordin de ministru, idee lansată de deputatul USR, Radu Miruță, încă de la blocarea legii, la aplicare.

Întâlnirea dintre liderii federațiilor sindicale și parlamentarii PNL, în frunte cu ministrul Dan Vîlceanu, a demonstrat că legea pensiilor nu a fost aplicată, din orgoliu politic. În urma discuțiilor purtate duminică, la Prefectura Gorj, liderii liberali „soluția salvatoare” a legii, promisă de parlamentarii PNL, pentru deblocarea legii, a fost ca șeful Casei Naționale de Pensii (acuzat, de altfel, că ține blocată legea, printr-o interpretare dictată de guvernanți) să emită un ordin, care să prevadă asimilarea grupei a II-a, grupei speciale, pentru perioada de dinainte de 2001. Propunerea ca interpretarea cuprinsului de lege, considerat insuficient de guvernanți, prin vocea șefilor Casei de Pensii, să fie rezolvată printr-un ordin al conducerii instituției naționale a fost lansată de deputatul USR, Radu Miruță, dar a fostr ignorată sau chiar respinsă vehement de cei care acum o prezintă ca soluție salvatoare. “În urma discuţiilor de la Prefectura Gorj, la care am participat, privind Legea 197/2021, dl. Vîlceanu a spus că legea este aplicabilă dar că este necesară asimilarea grupei a II-a, până în 2001, cu grupa specială, fără ordonanţă de guvern ci numai cu şeful Casei Naţionale de Pensii. Până vineri, săptămâna viitoare, le-am dat termen să rezolve. Protestele continuă. Am cerut să nu se dea soluţii la dosarele depuse”, a anunțat preşedintele Sindicatului Solidaritatea, Nicu Bunoaica.

Minerii și energeticienii vor continua protestele și chiar amenință cu forme extreme. Liderul de sindicat Manu Tomescu, vicepreședinte Energia Rovinari, spune că între angajații care se vor pensiona vor apărea diferențe, din cauza asimilării activității grupei a II, în condiții speciale, pentru perioada lucrată înainte de 2001. „Noi ne așteptam să vedem SOLUȚIA promisă pentru deblocarea și aplicarea acestei legi, în spiritul pentru care ea a fost creată, dar în schimb s-a venit doar cu o propunere prin care să nu ne fie recunoscute și calculate în totalitate condițiile de muncă în care am muncit până în prezent! În ceea ce privește propunerea dumnealor prin care să ne ia în calcul ca și activitate în condiții speciale doar perioada lucrată înainte de 2001, și numai a celor care au fost încadrați în condiții deosebite (grupa a doua), iar restul perioadei din 2001 și până în prezent, să rămână la fel pentru fiecare dintre noi așa cum este încadrat (condiții deosebite și condiții normale de muncă), asta nu face altceva decât să mărească și mai mult DISCRIMINAREA dintre noi, în sensul că mai câștigă puțin doar cei cărora nu li s-a furat grupa”, este mesajul trasnsmis de Manu Tomescu.

Minerii și energeticienii sunt chemați să iasă la proteste, care vor continua și săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here