Senator PNL, despre discuțiile pentru legea minerilor: „Întâlnirea a fost un eșec”

0
945

Senatorul liberal, Ion Iordache, s-a disociat din nou de conducerea partidului, care i-a invitat la discuții, duminică, pe liderii federațiilor sindicale din minerit și energie, pentru găsirea unei soluții de aplicare a Legii 197/2021, ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani și care s-a blocat la aplicare. Iordache spune că legea trebuie aplicată, în forma în care a fost adoptată și recunoaște că doar protestele, ce au durat jumătate de an, au deblocat proiectul ținut un an în Parlament. „Din păcate, din punctul meu de vedere, întâlnirea a fost un eșec. Le-am cerut liderilor de sindicat să nu se lase păcăliți de vorbe meșteșugite. Toți angajații CEO merită să beneficieze de această lege, județul Gorj ar avea de câștigat, iar compania nu va avea de suferit. Dacă angajații CEO nu ar fi protestat atâtea luni, legea pensionării anticipate ar fi și acum numai o promisiune. […] Îi voi sprijini cu tot ce pot, voi sta cu ei la protest, dacă e nevoie, până legea va fi aplicată în litera și spiritul în care a fost creată”, a transmis senatorul Iordache, pe pagina de socializare.

Casa Națională de Pensii a refuzat să soluționeze favorabil dosarele de pensionare ale salariaților Complexului Energetic Oltenia, după apariția legii, motivând că este nevoie de o ordonanță de Guvern, care să prevadă că minerii și energeticienii au lucrat în aceleași condiții, speciale, și înainte de apariția legii pensiilor, deși textul prevede, explicit, că beneficiarii sunt angajații care au lucrat în unitățile introduse în lista celor considerate cu activitate în condiții speciale. Popunerea liberalilor, de asimilare a grupei de muncă, de până în 2001, cu condițiile speciale, este favorabilă angajaților din cariere, dar îi dezavantajează pe salariații din termocentralele Turceni, Ișalnița și Craiova II, care au fost încadrați în condiții normale. Ei nu vor îndeplini condiția vechimii de 25 de ani în condiții speciale. După anul 2001, ei nu au mai fost încadrați în condiții deosebite. Singura unitate din care energeticienii vor putea beneficia de prevederile legii, este Termocentrala Rovinari, care a câștigat grupa, în 2009.

Ad litteram, legea nu impune condiția grupelor de muncă, ci îi încadrează pe toți angajații care lucrează în unitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, însă reprezentanții Casei Naționale de Pensii interpretează legea și impun dovedirea condițiilor speciale.

Angajații au la dispoziție și varianta de a se adresa instanței de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here