Dacă ar putea, limba română l-ar lua de urechi pe vicele de la Motru

0
2262

Vicele de Motru nu pierde nicio ocazie de a se împăuna cu realizările altora, pe principiul “ei să facă, eu să mă trag în poză”.  Nici măcar dramele nu le lasă neexploatate. Nici de pe situațiile dificile provocate de pandemia actuală nu mai coboară. S-a așezat călare pe COVID și a rămas acolo. Dar, astăzi, nu ne referim la fondul postărilor domnului vice, ci doar la formă! Despre fond….numai de bine! E ca și mort, înainte să se nască, dat fiind faptul că lipsește cu desăvârșire!

Când vine vorba de scris, intervine adevărata tortură, pentru Morega cel mic. Cu “i” mic de tipar.

Dacă ar fi să elaborezi un ghid al analfabetului funcțional, ar trebui să iei la purecat pagina de facebook a vicelui de Motru, însă, ce om cu 4 clase făcute la zi și cu seriozitate ar avea asemenea răbdare?! Așa că ne referim doar la cea mai recentă postare, care întrunește minim 3 reguli în baza cărora s-ar putea încropi un ghid al agramatului pe facebook, spoit în lider de opinie.

Prima regulă ca să fii un analfabet funcțional cu pedigree este aceea de a nu fi sigur dacă un text se scrie cu majuscule sau nu, dacă se scriu cu majuscule doar substantivele proprii sau nu. Dacă doar prima literă a substantivului propriu se scrie cu majusculă sau nu. Fiind însă în dilemă, faci un amalgam, de se dă cu capul de pereții clasei fosta ta profă de română. Cam așa se întâmplă și cu Cosmin Morega, provoacă traume pe viață, tuturor celor care au mai citit 3 cărți pe lângă cartea de telefoane.

O altă regulă pentru a fi un analfabet funcțional get-beget este aceea că nu ai aflat, după 30 de ani de la adoptare, una dintre regulile de bază ale scrierii în limba română și anume aceea că varianta corectă pentru  indicativ prezent, persoana I, singular a verbului ”a fi” este SUNT și nu SÂNT. Elevii de clasa a III-a s-ar simți rușinați și nu ar mai înțelege de ce trebuie să se ducă la școală. Despre profesori, ce să mai zicem!! Mai ales aceia care nu l-au lăsat corigent, când trebuia, pe domnul Morega. Pasă-mi-te că brânza de Padeș o fi gustoasă? Dacă nici atâta lucru nu ai putut reține din școală, care este forma corectă a verbului esențial pentru exprimarea unei forme de viață….ce să mai așteptăm?! Sigur, ”viețuiește” în societate și euglena verde, și parameciul, alte nevertebrate și protozoare și mulți alți paraziți, însă la OAMENI, important este cum viețuiesc!

Formele repetitive, gen ”am solicitat finanțarea necesară pentru achiziția celor necesare” denotă un vocabular mic-micuț. Nu, nu acel vocabular – carnețel – în care ne notam când eram la școală cuvintele necunoscute, ci acel vocabular care se construiește în timpul școlii, dar mai ales după, prin lectură suplimentară. Dar aici, nu este cazul….

Mai grav este că funcționează perfect zicala ”cin` se-aseamănă se-adună!”, postacii de serviciu din armata PSD felicitându-l pentru că ei înțeleg perfect ce vrea să ”spună autoru`”.

Donație pentru vicele nedus la orele de limba română: , , : . ()!`…  „” / – , , , , www.dexonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here