Candidatul USR la președinție, Dan Barna, a confundat Gorjul, pe care l-a vizitat azi, cu Valea Jiului. Prezidențiabilul, care a furat startul campaniei electorale și mers în zona minieră Motru, a susținut că soluțiile pentru CEO sunt tehnologiile alternative și cele pe gaze, care înseamnă, de fapt, închiderea mineritului pe lignit.
Liderul USR și candidat la președinția României, Dan Barna, a fost prezent, azi, în județul Gorj, pe care l-a confundat cu Valea Jiului (din județul Hunedoara). După ce a vizitat zona minieră Motru, Barna a susținut că soluția pentru Complexul Energetic Oltenia este introducerea tehnologiilor pe gaze și a celor alternative. Ideea transformării centralelor pe cărbune, în centrale pe gaze, susținută și de fostul ministru al Energiei, Anton Anton, a stârnit reacții virulente, în domeniul minier, care ar fi afectat de acestă conversie. Primul vizat de trecerea pe gaze ar fi chiar bazinul Motru, ai cărui mineri ar rămâne fără obiectul muncii, în cazul construirii centralei de la Craiova, anunțată de fostul ministru. „Trebuie să vină o guvernare care să aibă o viziune adaptată pe viitor, să sprijine CEO în investițiile de retehnologizare pe gaz, în investițiile de retehnologizare pe noile tehnologii alternative”, a declarat Dan Barna, la Târgu Jiu.
Condiționează intrarea la guvernare, de alegerile anticipate
Soluții alternative a mai testat și fostul director PSD al Complexului Oltenia, Laurențiu Ciurel, care a decis să planteze „iarba elefantului”, o plantă din Asia, pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, susținând că în acest fel, ar plăti mai puțin pentru certificatele de dioxid de carbon. Deși ce a vizitat municipiile Motru și Târgu Jiu și a vorbit de soluțiile pe care le are pentru compania energetică, Dan Barna s-a încurcat în geografie, crezând că se află în Valea Jiului. „Susținem, știu că este și acea inițiativă în Parlament, cu reducerea vârstei de pensionare, care ar mai elimina un pic presiunea socială, susținem orice măsură care ameliorează situația din Vale, în momentul acesta”, a fost declarația prezidențiabilului din partea USR.
Cu toate că se declară o variantă la actuala conducere a țării și a guvernului, Dan Barna dă înapoi, atunci când este întrebat dacă USR ar prelua guvernarea, în cazul îndepărtării Guvernului Dăncilă și spune că vrea alegeri anticipate. „Partidul meu își asumă guvernarea din primul moment în care ar fi alegeri anticipate și votul românilor ne va așeza la guvernare”, a spus liderul USR. Dan Barna este candidatul alianței formate de USR și Plus, partid condus de Dacian Cioloș și a fost secretar de stat în timpul guvernării actualului partener politic.