Dian Popescu, declarat ”turnător” la fosta securitate

0
459

Fostul senator și lider PNL și ALDE, Dian Dumitru Popescu, a fost declarat colaborator al fostei securități. Decizia instanței a fost dată în baza unei note informative semnate de ”expertul în energie”, în perioada studenției, când, sub numele conspirativ ”Marius”, și-a turnat un coleg străin, din Yemen, care vorbea urât la adresa regimului de la acea vreme din țara noastră.

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) s-a sesizat din oficiu, după ce, în 2015, când acesta a candidat la alegerile parlamentare, i-a eliberat o adeverință, în care se specifica faptul că în arhivele instituției există un angajament semnat cu Securitatea. Ulterior, a fost descoperită și o notă informativă. Fostul afacerist, intrat în politică și ajuns ”expert în energie” la anumite televiziuni centrale, este înregistrat ca titular al dosarului nr. R 341035 (F.R. 30986/Prahova). Potrivit datelor CNSAS, în studenție, a primit numele conspirativ ”Marius” și avea sarcina supravegherii informative a studenților străini, de la Institutul de Petrol și Gaze Ploiești.
CNSAS a sesizat instanța, după ce a fost descoperită o notă informativă, prin care studentul Dian Popescu ”turna” un alt student din Yemen, care critica regimul comunist din România. ”Din discuţiile purtate cu studentul yemenit A. AL S., anul I, Foraj, relata următoarele: Este total intrigat de politica dusă de ţara noastră, comparativ cu cea din celelalte ţări socialiste, arătând că, datorită acesteia am rămas singuri şi alături de noi doar ‘nenorociţii de coreeni’. Cel în cauză arăta că ţara sa nu e prezentă cu nicio delegaţie la lucrările Congresului al XIII-lea, întrucât, în afară de ambasada pe care o au în RSR, nu au relaţii decât pe linie de învăţământ, unde plătesc taxele în dolari, în rest, nu îi interesează cu nimic politica pe care o duce ţara noastră”.
În baza documentelor depuse la dosar de CNSAS, Curtea de Apel București a decis, în data de 16 februarie, că Dian Popescu a fost colaborator al securității politice. Decizia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs. „Admite cererea de chemare în judecată. Constată că pârâtul Popescu Dumitru Dian a fost ‘colaborator al Securităţii’ în sensul art.2 lit b) din OUG nr. 24/2008. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, sub sancţiunea nulităţii”, se arată în decizia instanței.
Dian Popescu are un trecut controversat. A fost reținut, apoi condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz, în 2014. Judecătorii ÎCCJ au stabilit că firma acestuia și a fratelui său, SC Maserati, a încasat bani de la Primăria Peștișani, pentru lucrări pe care nu le-a executat.
Câțiva ani, fostul parlamentar a dispărut din peisajul public, însă și-a făcut apariția ca ”expert în energie”, după ce a fost consilier al fostului ministru Toma Petcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here