Dragă CNA (Consiliu Național al Audiovizualului), care ești tu plătit să aperi interesul public,
Dacă eu vin cu un telefon pornit prin birourile tale, pline de specialiști și îi iau la întrebări, nu-i așa că mă acuzi de hărțuire?
Dar dacă mă vezi intrând pe ușă, la tine acasă, unde ai un bătrân cu o afectare psihică și îl filmez, iar el îmi dă un șut în cur, mă acuzi tot pe mine, că am intrat în spațiu privat și am lezat o persoană care, având un discernământ diminuat, nu are capacitatea de a gestiona corect situația, nu-i așa?
Asta s-a întâmplat în cazul Morega, care a fost linșat mediatic, de presa care fusese informată că are probleme de integritate psihică.
Dan Ilie Morega a reprezentat un pericol public, din momentul în care a continuat să conducă, după ce i s-a retras acest drept. Problema nerespectării unei interdicții era strict atributul instituțiilor abilitate, să-l tragă la răspundere sau să-l interneze.
Presa are obligația să prezinte un subiect de interes public, în egală măsură în care are obligația să NU calce în picioare drepturi umane.
Cazul Morega a fost escaladat de presa deșucheată, cu ajutorul tău, dragă CNA.
Când râzi ca proasta, că te agresează un bătrân cu discernământ diminuat, pe care poliția îl lasă liber, că avem o legislație stricată și îl mai și smucești, se numește că faci jurnalism? Păi, atunci începem să hărțuim persoane cu probleme psihice, devenim victime și ne facem vedete.
Nu știu ce film ați văzut voi, dar eu am văzut, sigur, altul. Am văzut o reporteriță crizată, care se hlizea că o agresează un bărbat de 78 de ani, cu probleme certificate medical, peste care se duce într-un spațiu privat și refuză să plece, când i se cere asta (din spațiul privat). Am mai văzut că l-a prins de mână și l-a smucit pe ”agresor” și l-a provocat (atenție! știind de problemele de sănătate), trăgând de mânerul ușii, pe care bărbatul a închis-o.
De vreo trei săptămâni, se vorbeste de problemele de sănătate ale lui Dan Ilie Morega, fost prefect, fost lider politic, fost erou al muncii socialiste, fost și fost. Acum, pensionar, la 78 de ani, cu un diagnostic medical, pus de o comisie în specialitate psihiatrică (discernamant diminuat), diagnostic prezentat presei, într-o conferință, la care a participat și echipa ”agresată”.
Politistii i-au suspendat lui Dan Ilie Morega dreptul de a conduce, din cauza problemelor medicale. A continuat să șofeze, pentru că nu a acceptat diagnosticul medical și nici măsura de suspendare a permisului, i s-au făcut mai multe dosare penale și fiecare prezență în trafic a fost un pericol. Problema aceasta, una gravă, trebuia rezolvată de instituțiile statului: poliție, parchet, instanță. De-asta sunt plătiți. Presa expune problema, cere explicații, dar le cere persoanelor avizate, în speță reprezentanților instituțiilor abilitate și persoanelor implicate, DACĂ AU DISCERNĂMÂNT! Dacă nu, facem spectacol și ne facem vedete. Cu ajutorul tău, CNA-ule, plătit să nu permiți derapaje, adică să nu lași niște fătuci să profite, sub pretextul falsului interes public, de persoane care nu mai au control total asupra realității (așa spun specialiștii medici).
Să nu spui că nu știai nici tu, cum nu au știut nici ăia de la Digi24, că omul are o problemă medicală. Aveți un compartiment de monitorizare, există motoare de căutare a informațiilor în spațiul online, care v-ar fi generat, la primele titluri, informația că ”agresorul” este o persoană cu discernământ diminuat.
Legislația audiovizuală nu este corelată cu legislația în materie de protejare a drepturilor omului?
Ce ați făcut voi este o încurajare a comportamentelor deșucheate ale reporterilor, care cred că interesul public este satisfăcut dacă țipă ei, se dau în spectacol, se screm în timp ce vorbesc despre căcăreze, expun public persoane cu probleme de discernământ.
Eu încerc să găsesc scuze fătucii ăleia de la Digi24, știi tu, ”agresata”, dar nu găsesc. Știind că Morega are probleme și natura lor, de ce crezi că s-a dus să-i ceară punct de vedere, cu telefonul pornit pe înregistrare video? CNA permite expunerea persoanelor cu discernământ diminuat? Decizia 220/2011 are niște prevederi la Titlul III, în privința protecției demnității umane și a dreptului la propria imagine.
Pe imaginile difuzate se vede cum reporterița îl provoacă pe bărbatul de 78 de ani, cu probleme medicale și se aude cum i se cere să plece din spațiul lui privat. Refuză, îl stârnește, îl trage de mână și trage de ușă. Unde este interesul public aici?
În cazul ăsta, nu poate fi invocată aflarea adevărului, pe care nu îl culegi de la o persoană cu un istoric medical ca al lui Morega, pe care îl cunoști (diagnosticul. Pentru că ți-a fost prezentat într-o conferință, imediat după externarea de la Psihiatrie) și de care ești obligat să ții cont. Asta, dacă faci presă. Dacă vrei să te faci circ, nu mai ții cont de reguli, că nu te mai ajută să ieși ca păduchele în frunte.
Nici CNA, prins în tăvălugul informațiilor trunchiate, cu atât mai puțin posturile tv în goana după senzațional, nu țin cont de drepturile omului aflat în dificultate.
Realitatea Tv a mers mai departe. L-a sunat pe Dan Ilie Morega chiar când era internat la Psihiarie, sub tratament și i-a lua o declarație, care a fost difuzată pe post, ca exclusivitate. I-a lămurit. Le-a spus adevărul: se luptă cu mafia.
Eu, sincer, cred că o să plece și din arestul la domiciliu, ca să-i biruie pe mafioți.
Îți las aici și filmul pe care l-am văzut eu și pe care tu nu l-ai văzut, dragă CNA, că sigur te-ai uitat la altul.