Fostul deputat de Gorj, Răzvan Rotaru, care a încercat să se sinucidă, în ajun de anul nou, are probleme penale. Ex-parlamentarul PP-DD, este urmărit penal de procurorii anticorupție, într-un dosar ce vizează achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice sau societăți comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, în pandemie. Alături de Rotaru, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale, în urmă cu două luni, și față de Marian Vanghelie și alți 54 de suspecți, persoane fizice și juridice.
Răzvan Rotaru a ajuns la Spitalul Județean din Târgu Jiu, vineri, 30 decembrie, în stare de inconștiență, după ce a luat o supradoză de pastile. Familia din Polovragi, unde se afla în ziua respectivă, a chemat ambulanța, care l-a dus, inițial, la Spitalul Novaci, unde i s-a acordat primul ajutor. Surse din cadrul unității spun că acesta prezenta urme suspecte în jurul gâtului și a fost sesizată poliție, în legătură cu tentativa de suicid. Din cauza stării grave în care se afla, medicii l-au transferat la Târgu Jiu, iar aici a fost internat la Terapie Intensivă. A doua zi, chiar în ajunul anului nou, pacientul Rotaru a vrut să sară de la etajul II al spitalului, unde era internat. Medicii de aici l-au transferat la Psihiatrie.
Fost muncitor necalificat, lăcătuș și apoi fotbalist, Răzvan Rotaru a ajuns deputat pe listele PP-DD, însă a avut un parcurs politic foarte bogat. A fost membru UNPR, PDL, PP-DD, Partidul Conservator, PMP și ALDE.
Rotaru este angajat acum la Primăria Sectorului 1 București, locul de muncă din capitală aducându-i un dosar penal, instrumentat de DNA, pentru infracțiuni de supraevaluare a unor achiziții, în timpul pandemiei. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva acestuia și a altor 55 de suspecți, printre care fostul primar Marian Vanghelie, deputatul Daniel Tudorache, fost primar la Sectorul 1, alți directori din primăriile sectoarelor 1 și 5 și reprezentanți ai unor firme private.
Răzvan Rotaru, care avea funcția de director al Direcției Administrative din cadrul Companiei de Investiții Sector 1 SA, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, trei fapte de fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Proceduri falsificate și prețuri „umflate”
În ordonanța procurorilor DNA se arată că suspecții în cauză ar fi trucat proceduri de achiziții de termoscannere, nebulizatoare și tablete și ar fi mărit artificial prețurile. „În baza unui “program” exact, elaborat, și implementat, membrii grupării infracționale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităților publice menționate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităților publice prin achiziții făcute la prețuri supradimensionate, să fie însușite de membrii grupului.
Membrii grupului ar fi acționat în scopul de a pregăti, organiza și sprijini săvârșirea mai multor infracțiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităților publice, la prețuri supraevaluate și de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participației penale), inclusiv cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziție desfășurate de entitățile publice.
Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5 ale Municipiului București, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice. Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial”, arată un comunicat de presă, emis de DNA, în 21 octombrie 2022.
În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
În realitate, atribuirea tabletelor s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă. Anchetatorii au calculat că suspecții au obținut foloase necuvenite în valoare totală de 67.811.280 lei, în urma ilegalităților comise.