Imagini de la perchezițiile Parchetului European, la Rovinari. Acuzații: Fraude de milioane de euro, din bani europeni

1
2027

Perchezițiile efectuate marți, 24 mai, în Rovinari și Bâlteni, într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului European, privind fraude cu bani europeni, s-au lăsat cu măsuri costisitoare pentru trei dintre suspecți, considerați „capii” unui grup infracțional. Fiecare trebuie să achite câte 1,7 milioane de euro, cauțiune, pentru a rămâne în libertate, pe perioada anchetei. Cei trei sunt acuzați că s-au folosit de interpuși, ca să primească bani de la UE, destinați, de fapt, dezvoltării zonei Deltei Dunării.
Procurorii europeni, conduși de Laura Codruța Kovesi, au descind, la primele ore ale dimineții de marți, în orășelul minier din Gorj, în paralel fiind făcute percheziții și în București, Giurgiu și zona Deltei Dunării.
Presa fără stăpâni a relatat despre verificările ce se făceau la firme și persoane din Rovinari și Bâlteni, care au accesat aproximativ 80 de miliarde de lei vechi, printr-un mecanism european destinat dezvoltării Deltei Dunării. Anchetatorii susțin că doar câțiva „băieți deștepți” s-au înfruptat din fondurile de 1,1 miliarde euro, alocate României, prin respectivul program, iar la înaintare au fost băgați interpuși ai acestora.
Două dintre societățile care au accesat bani europeni, din programul destinat ridicării nivelului de trai în zona deltei au sediul în Rovinari. Una dintre ele aparține fostului șofer al primarului, care a fost „vizitat” de mascați inclusiv la locuința proprie, din Bâlteni. Și firma bunicii edilului a primit fonduri europene, prin același mecanism. Detaliile afacerilor au fost prezentate de presafarastapani.ro, aici: https://presafarastapani.ro/afacerile-soferului-primarului-care-au-adus-mascatii-la-rovinari-finantate-prin-programul-de-peste-un-miliard-de-euro-destinat-deltei-dunarii/

Ce spun procurorii Parchetului European
„Cincisprezece locații din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării (România), regiuni din România, au fost percheziționate în data de 24 mai 2022, la solicitarea Parchetului European (EPPO). Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unei investigații aflate în desfășurare privind presupusele fraude cu privire la fonduri europene de peste 3 milioane de euro.
EPPO suspectează trei persoane de formarea unui grup infracțional organizat de la începutul anului 2018 pentru a frauda fonduri europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării (Programul Operațional Regional 2014-2020).
În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte companii, controlate fie direct, fie prin intermediari. Gruparea infracțională continuă și astăzi, fiecare suspect având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.
Doi dintre suspecţi au pus la dispoziţia grupului patru companii care accesaseră în mod greşit fonduri europene şi le-au folosit în alte zone ale României, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziție a dus la stabilirea unor prețuri majorate artificial.
Al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru companii controlate de celelalte două, la un preț supraestimat. In conditiile in care echipamentul a fost achizitionat cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost sa mentina preturile de achizitie cat mai ridicate, pentru a obtine rambursarea celor mai mari sume posibile din fonduri europene. Ulterior, diferența dintre prețul efectiv și prețul de cumpărare declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului.
Pentru a supraestima valoarea echipamentului, au fost folosite alte trei firme, toate controlate de al treilea suspect: echipamentul a fost importat în România prin prima firmă și apoi vândut unei a doua firme, înregistrată în Bulgaria. Atunci a avut loc o primă creștere de preț. Ulterior, firma cu sediul în Bulgaria a vândut echipamentele companiilor controlate de ceilalți doi membri ai grupului, la prețuri din nou majorate. Pentru a crea o justificare aparentă a acestei creșteri de preț s-a folosit o a treia societate, dând impresia că au fost prestate servicii asociate echipamentelor vândute beneficiarilor de fonduri europene, și în ale cărei conturi au fost virate sumele rezultate în urma creșterii prețului.
Prejudiciul total estimat este de 14.437.000 lei (aprox. 3 milioane de euro).
Pe 25 mai 2022, cei trei au fost informați despre acuzație. Pentru fiecare a fost stabilită o cauțiune, în valoare totală de 1,7 milioane de euro.
Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din România, polițiștilor din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Inspectoratului General al Poliției Române (Directia de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR), Poliției Județene Gorj. Inspectoratul – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice) și ofițeri din cadrul Jandarmeriei Române (Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Romane)” (SURSA: comunicat de presă EPPO)

Cum minte IPJ Gorj
Contactați de jurnaliștii „Presa fără stăpâni”, care dețineau informații legate de descinderile ce erau în desfășurare la Rovinari și Bâlteni și de faptul că reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj asigurau suport în acțiunea anchetatorilor europeni, reprezentanții poliției gorjene au mințit. Reprezentanții instituției au transmis, deliberat, mai multe informații false, în ultima perioadă, unul dintre fake-news-uri fiind scos în spațiul public, pentru a acoperi un echipaj de mascați, care au bătut un șofer, până l-au băgat în spital, unde a fost operat și se află în stare gravă.
Poliția gorjeană s-a decredibilizat continuu, în ultimii ani, prin lipsa de implicare în soluționarea unor cazuri de infracțiuni majore. În județul care colcăie de infracționalitate, Inspectoratul Județean de Poliție se laudă, zilnic, cu găinării. Polițiștii puși să apere respectarea legii au ajuns umilii servili ai baronilor locali, mai ales în mediul rural.
Imagini din Rovinari, din timpul perchezițiilor desfășurate marți:

1 COMENTARIU

  1. S-ar impune asemenea controale în toate localitățile care au primit bani europeni pentru realizarea unor obiective.Probabil că ar fi mari surprize pentru că primarii sunt toți,sau aproape toți ,dornici de îmbogățire uitîndu-și de cele mai multe ori menirea!Cel puțin la noi la Bumbești-Jiu
    primarul-rudar Bobaru,un nimenea acum vreo 18 ani,adus în primărie de comuniști de frunte ai Gorjului(Babea și Crețan)a ajuns acum prin parvenire un îmbuibat care se preocupă numai de bunăstarea lui și a unor apropiați!Nu putem spune că a furat dar credem că se impune o verificare temeinică la UAT B-JIU și în ce-l privește pe primar care ,se spune,are o avere de nabab căci altfel cum și-ar fi pus dantura de 1 miliard lei vechi!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here