Perchezițiile de la Rovinari. Parchetul European: Cauțiune de 1,7 milioane euro, pentru 3 suspecți

0
4892

Parchetul European a emis, azi, un comunicat de presă, legat de perchezițiile ce au avut loc marți, la Rovinari și Bâlteni. Anchetatorii confirmă că, în paralel, s-au desfășurat 15 descinderi, în Gorj, București, Giurgiu și zona Deltei Dunării. Reprezentanții EPPO transmit că descinderile au fost făcute la solicitarea instituției europene, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul estimat de anchetatori e de 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Procurorii Parchetului European suspectează trei persoane, de constituirea unui grup infracțional organizat, cu scopul fraudării fondurilor alocate pentru dezvoltarea Deltei Dunării. Cele trei au fost informate cu privire la aceste acuzații și pentru fiecare a fost stabilită câte o cauțiune de 1,7 milioane de euro.

„În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, se arată în comunicatul emis de Parchetul European.
Două firme din Rovinari, una aparținând fostului șofer al primarului și una a familiei edilului, au obținut fonduri prin mecanismul european destinat dezvoltării Deltei Dunării. Presafarastapani.ro a fost singura publicație care a relatat despre acțiunea de miercuri a anchetatorilor, de la Rovinari și Bâlteni. Detalii, aici.

Afacerile șoferului primarului, care au adus mascații la Rovinari, finanțate prin programul de peste un miliard de euro, destinat Deltei Dunării

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here