Primar și doi oameni de afaceri, reținuți de DNA. Mită, spălare de bani, falsuri

0
1939

Procurorii DNA Craiova au reținut, pentru 24 de ore, un primar și doi oameni de afaceri, acuzați de mită, spălare de bani, falsuri și abuz în serviciu. Anchetatorii susțin că edilul (care și-a perdut scaunul după ce a fost declarat incompatibil de ANI) a primit șpagă un apartament și a aprobat la plată lucrări, în sumă de aproape 20 milioane lei, pentru firmele afaceriștilor, care nu erau executate sau erau neconforme.
Infracțiunile s-au petrecut în perioada 2019 – 2021, în localitatea Vitomirești, din județul Olt. Primarul comunei, Robert Ion Rotea, reținut alături de doi afaceriști, Mircea Ungureanu şi Gheorghe Trăneci, a fost prezentat magistraților Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.
În ordonanțele procurorilor se arată că, Primăria comunei Vitomirești a încheiat, în data de 9 octombrie 2019, un contract cu o asociere de firme, pentru modernizarea infrastructurii rutiere în localitate.
„A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor. În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă”, arat[ un comunicat emis de DNA.
Anchetatorii susțin, în materialul de urmărire penală, că primarul a depus documente false la autoritatea de gestionare a fondurilor, în baza cărora au fost virați banii. „Pentru “serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în municipiul Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here