Ipocrizia ONG-urilor de mediu. Cer închiderea mineritului, dar se lăfăie în luxul creat pe principii poluante

0
1428

Activiști de mediu de la organizația Banckwatch, care militează pentru oprirea producției de energie pe bază de cărbune (ce asigură cel mai mare procent din totalul energiei produse în țara noastră), au ajuns la Târgu Jiu, azi, după ce, săptămâna trecută, au obținut o hotărâre în instanță, ce a dus la închiderea Carierei Roșia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Blocarea activității de extracție a cărbunelui a creat probleme în procesul de producere a energiei. Termocentrala Rovinari a închis unul dintre grupuri, iar Termocentrala Ișalnița și-a oprit și ea activitatea.

Câteva zeci de mineri și energeticieni de la Complexul Energetic Oltenia au protestat în fața hotelului, la care grupul de activiști a fost cazat. Angajații companiei i-au acuzat de că reprezintă interesele unor concurenți externi, din piața de energie.

Tinerii care cer închiderea termocentralelor pe cărbune au închiriat spațiu la unul dintre cele mai scumpe hoteluri din oraș. Membrii ONG-ului nu adoptă un mod de viață din care să elimine sursele de poluare, cum procedează, în mod normal, activiștii de mediu. Folosesc aceeași energie electrică, produsă de sistemul bazat pe capacități poluante, utilizează mijloace de transport la fel de poluante și tehnologiile ultramoderne, care funcționează pe aceleași principii poluante.

„Nu se face suficient, pentru a susține tranziția justă”

Reprezentanții Bankwatch nu au avut răspunsuri pertinente, nici la întrebările minerilor, nici la cele ale jurnaliștilor. În contextul crizelor la nivel mondial, când Comisia Europeană arată permisivitate în ceea ce privește folosirea cărbunelui, ca materie primă în producerea energiei electrice, pentru ca populația să fie cât mai puțin afectată, activiștii zeloși au venit la Târgu Jiu, să spună că nu sunt mulțumiți de ritmul decarbonizării (planul de eliminare a cărbunelui). „Pentru asta am invitat și jurnaliști din București. Am vrut să-i aducem în județul Gorj să discute cu diverși actori politici din județ, astfel încât să se facă cunoscut acest proces, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu se face suficient, pentru a susține tranziția justă. Carierele acestea se închid pentru că nu respectă legislația. Noi încercăm să impunem aplicarea legislației, este o legislație europeană, care până la urmă cu toți trebuie să respectăm legea”, a declarat Vlad Popescu, de la Bankwatch.

Fără să cunoască amploarea efectelor închiderii perimetrelor de extracție a cărbunelui, militantul de mediu recunoaște că și el folosește energie din sistemul național și că nu are de gând să adopte un alt stil de viață.

11,5% din populația României, din mediul rural și 8,1% din populația din mediul urban se aflau în incapacitate de a menține locuințele caldă, la nivelul anului 2018, arată un studiu publicat de energy-poverty.ec.

Europarlamentarul Mihai Tudose, fost premier al României, a lansat un mesaj dur, în perspectiva viitoarelor luni. „Unii români vor muri pur și simplu, la iarnă. Unii de frig, alții pentru că nu-și vor mai permite tratamentele”, susține Tudose.

În condițiile în care țara noastră nu va acoperi necesarul de energie electrică, importurile trebuie mărite, însă acestea sunt limitate, deoarece infrastructura nu permite transportul unei cantități foarte mari de electricitate. Imagini de la protestul minerilor și energeticienilor, împotriva activiștilor Bankwatch și argumentele acestora le puteți urmări aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here