Liderii de sindicat pupă mâna PSD, în campanie electorală. Minerii, din nou masă de manevră?

0
1686

Sindicaliștii FNME au intrat în campanie electorală. După aproape doi ani, liderii au organizat o conferință de presă, ale cărei teme au fost copiate din postările parlamentarilor PSD. Au criticat singurul deputat al opoziției, că și-a băgat nasul în proiectul de reducere a vârstei de pensionare a minerilor și au adus mulțumiri, la scenă deschisă, PSD-iștilor. Au pasat până și rezolvarea problemei certificatelor de carbon, pe umerii viitorului guvern. 

Liderii Federației Naționale Mine Energie au ieșit public, după aproape doi ani, într-o conferință de presă, pentru a mulțumi parlamentarilor PSD, după ce legea privind diminuarea vârstei de pensionare a fost, în sfârșit, adoptată. De la votul final a chiulit chiar deputatul inițiator, Mihai Weber, care a preferat să meargă într-o campanie de imagine, la Târgu Jiu, unde liderii PSD s-au pozat la noul stadion. Temele abordate de sindicaliști au fost trase la indigo, cu cele din postările reprezentanților PSD, din ultimele zile. Reprezentanții FNME au recunoscut, abia azi, că proiectul semnat de doi senatori și un deputat PSD a fost, de fapt, elaborat de ei. Dumitru Pârvulescu, Nelu Roșca, Constantin Mitrescu și Nicolae Bădița, au ținut să ia cuvântul, pe rând, ca să pupe mâna parlamentarilor PSD: „Vreau special să mulțumesc domnilor Iriza, Weber și Cârciumaru, care au fost inițiatorii acestui proiect de lege, bineînțeles, cu proiectul dat de FNME. Acest proiect făcut de noi a fost dat acestor domni parlamentari, care au dus această inițiativă parlamentară aceasta în parlament, a trecut. Le mulțumesc pe această cale, le-am mai mulțumit și atunci”, a ținut să sublinieze Constantin Mitrescu. Liderii sindicali nu au spus nimic despre pericolul ca proiectul să fie respins, după ce a primit aviz negativ la Comisia de Muncă, unde inițiatorii PSD nu au mers să-l susțină, iar colegii lor au votat împotrivă, singurul vot de susținere fiind al deputatului PNL, Dan Vâlceanu, care a fost și singurul prezent. Proiectul a fost reintrodus în dezbaterea comisiei, care a eliminat un articol, ce putea face ca legea să fie respinsă, pe motive de neconstituționalitate.

În conferința organizată suspect, în campanie electorală, după lunga perioadă de tăcere, în care făceau apel la răbdare, liderii sindicali au aruncat săgeți spre PNL, prin parlamentarul Vâlceanu, pe care l-au acuzat că a modificat proiectul inițial. „Din proiectul inițial, la Comisia de Muncă, prin intervenția domnului Dan Vâlceanu, a eliminat, de fapt, și a golit de conținut acest proiect. Aș face referire la art 29, al 3, unde noi am considerat, pentru a elimina discriminarea, că trebuie reîncadrate în condiții deosebite, acele locuri de muncă, de la nivelul unui agent economic, care au condiții similare de muncă. Iar noi am venit cu un alineat în acest proiect, tocmai pentru a putea cere, către ITM, solicitări de măsurători, pentru acele categorii. Ori, eliminând acest alineat, noi nu mai putem face acele măsurători”, a declarat Nelu Roșca, susținând că modificările aduse pe parcurs, proiectului inițial, mențin discriminări între categoriile de salariați. Roșca a acuzat și schimbarea anexei cu stagiul de cotizare, de la 30, la 35 de ani.

FNME pasează PNL-ului, problema certificatelor, nerezolvată de guvernul PSD

Sindicaliștii și-au dat seama, după ce guvernul PSD a fost „trântit”, că problema cauzată de costul certificatelor de dioxid de carbon, pentru Complexul Energetic Oltenia, este departe de a fi rezolvată. Deși s-a vorbit de o schemă de sprijin, pentru compania energetică din Gorj, pe care o clamau, sindicaliștii spun acum, că doar decizia politică este cea care contează. Liderii Federației Naționale Mine Energie susțin că politicienii puterii pot sprijini complexul, să nu intre în colaps financiar, din cauza datoriilor cauzate de certificatele pe care trebuie să le achiziționeze anual. „Am spus următoarea chestiune și mă refeream ca Complexul Hunedoara: acolo unde politicul dorește să rezolve, natural sau artificial, o problemă, o rezolvă. Gândiți-vă că acei colegi ai noștri stau de câțiva ani la perfuzii. Și n-au murit. Cine vrea să rezolve o problemă în Gorj, politic se rezolvă, să fim serioși. Economic, indiferent că vin iluștri manageri și spun că se va rezolva, este o gulgută. Nu poți să rezolvi o chestie economică, când ai mai mult o problemă care reprezintă de 55% din cifra de afaceri. Cum au găsit soluții politicienii din Valea Jiului, să țină cinci ani acea companie, mai mult de cinci ani și jumătate, eu sper ca și politicienii din Gorj, care se află, la un moment dat la putere, să rezolve această problemă. Păi dacă cei de acolo pot să suporte o datorie de 10 ori mai mare decât cifra lor de afaceri, această companie nu poate să suporte o datorie de 30% din cifra de afaceri?”, a afirmat Dumitru Pârvulescu.

Vicepreședintele FNME, Nelu Roșca, a dat de înțeles că mult dezbătuta strategie de salvare a CEO se bazează pe noi credite bancare, pentru achiziționarea certificatelor de dioxid din acest an. „Este una din componentele memorandumului. Iau credit ca să suporte atât cât nu poate să suporte CEO, certificatele”, a spus Roșca. Complexul Energetic Oltenia a luat credite de la șase bănci, la începutul acestui an, când a trebuit să achite certificatele aferente anului trecut. Un nou credit, cu garanții de stat, înseamnă împovărarea și mai mult a companiei, care nu a achitat nici datoriile pentru certificatele din 2018.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here