Prefectul de Gorj a înaintat raportul Corpului de Control, efectuat la Serviciul de Salvare, Inspectoratului Județean de Poliție, cu mențiunea că există „indicii rezonabile de săvârșire a unor posibile fapte de natură penală, ce pot îmbrăca forma infracțiunii de neglijență în serviciu”. În urma verificărilor, s-a descoperit că salvările nu au verificările periodice efectuate, verificarea aparaturii medicale nu s-a făcut legal, iar în ambulanța ce a rămas fără oxigen în timp ce transporta un pacient la București, s-au folosit improvizații.
Corpul de Control al prefectului a făcut constatări uluitoare, la Serviciul de Ambulanță Gorj. Nicio salvare nu îndeplinește normele legale de funcționare, neavând efectuate verificările periodice, pentru dispozitivele medicale cu care sunt dotate. „Pentru un număr de 21 autospeciale, buletinele de verificări periodice emise de acest organism (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale – ANMDMR) au expirat la data de 01.07.2020. Avizul de utilizare a dispozitivelor medicale din dotarea UMI are termen de valabilitate de doi ani. Deținătorii de UMI au obligația ca înainte de expirarea termenului de valabilitate a avizului de utilizare (minim 6 luni conform recomandărilor de pe site-ul ANMDMR), să depună o cerere pentru emiterea buletinului de verificare periodică a dispozitivelor medicale”, se arată în raportul Corpului de Control. Comisia de verificare a reținut faptul că, deși există două contracte de mentenanță, Serviciul de Ambulanță Gorj nu a prezentat documente, din care să reiasă că a fost asigurat service-ul. Serviciul de Ambulanță are obligația legală de a „aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive, care să țină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare și de complexitatea acestora”, conform art 933, al.1, din Legea 95/2006. Șeful Corpului de Control, Daniel Bivolaru, a afirmat că, raportat la legislația în materie, nicio salvare a Serviciului Județean Gorj nu îndeplinește criteriile de funcționare.
Cablul de alimentare a aparatului de oxigen, lipit cu bandă izolieră, a făcut scurt-cirtuit
Corpul de control a găsit documente din care a reieșit că s-au folosit improvizații la aparatul cu care pacienții erau alimentați cu oxigen, în salvarea cu care a fost transportat și Adrian Dobrin, fostul șef SANEPID, mort la scurt timp după ce stația de oxigen din ambulanța ce-l ducea la București s-a defectat. „Cablul de alimentare (la 12 V) al ventilatorului a fost găsit defect, ventilatorul nu încarcă la 12V (cablajele de alimentare aferente soclului de conectare în ventilator au fost găsite parțial fără izolație, fapt ce a dus la crearea unei conexiuni între fire și implicit crearea unui scurt circuit manifestat prin arderea siguranței de protecție de 10A)”, se arată în raportul întocmit în urma controlului efectuat timp de o săptămână, la Salvare. Echipa de control a descoperit și formularul firmei Medist Imaging, ce a efectuat intervenția, în urma incidentului în care Dobrin a rămas fără oxigen, în ambulanță. „Echipamentul are cablul de încărcare defect (rupt), acesta fiind lipit cu bandă izolieră. Acesta nu mai face obiectul garanției și necesită achiziție”, se arată în documentul întocmit de societatea chemată să facă service-ul, după defecțiunea despre care a relatat inclusiv presa centrală.
Repararea și întreținerea aparaturii medicale, date unei persoane fizice autorizate
La sfârșitul lui 2019, în urma unui audit, efectuat de Ministerul Sănătății, s-a constatat că serviciile de reparare și întreținere a aparaturii medicale au fost date prin contract unei persoane fizice autorizate, fără a fi fost elaborat un caiet de sarcini, cu activitățile ce urmau a fi efectuate pe aparatura medicală din ambulanțele de tip A/B/C. Deși trebuia să remedieze problemele din raportul de audit, conducerea Serviciului de Ambulanță nu a schimbat nimic în acest sens. Corpul de control al prefectului a descoperit că, de la începutul lunii decembrie și până pe 8 martie a.c., în jurnalul de bord al salvării în care s-a produs scurt-circuitul, a fost semnalat, în mod repetat, că ventilatorul este defect, că tuburile de oxigen erau goale și că nu exista stingător.
Prefectul Corneliu Răducan Morega a declarat azi, în cadrul unei conferințe de presă, că a trimis raportul Corpului de Control la Poliție și la Ministerul Sănătății.