Protestatari: „CEO nu mai poate fi salvat nici dacă ne iau salariile. Guvernul trebuie să preia plata certificatelor CO2”

0
1220

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia, care protestează de o lună și jumătate pentru reducerea vârstei de pensionare, cer ca Guvernul să găsească o variantă, pentru plata certificatelor de dioxid de carbon, cheltuială care a dus compania de la Târgu Jiu pe marginea prăpastiei.

Protestatarii acuză liderii de sindicat că negociază pe ascuns, cu administrația, plăți compensatori pentru mineri și energeticieni. Angajații care pichetează de șase săptămâni Prefectura Gorj spun că nu vor accepta plăți compensatorii, ci vor aprobarea proiectului de lege privind reducerea vârstei de pensionare. „Marii lideri de sindicat, care zic că reprezintă oamenii, pe care îi mint, îi duc cu vorba, îi duc cu zăhărelul, negociază cu ușile închise cu administrația, pentru plăți compensatorii, pentru prepensionare. Noi nu ne dorin acest lucru. De-aia suntem aici, să ne cerem acest drept (n.r. – reducerea vârstei de pensionare). Să le fie rușine!”, a spus Lulu Păuna, unul dintre protestatari.

Protestatarii își manifestă neîncrederea în șefii companiei și ai sectorului. „Continuam aceste proteste, deoarece noi nu mai avem niciun viitor. Prin ceea ce se întâmplă în aceste zile, incertitudinea care plutește în această companie, printre noi, mineri și energeticieni, ne face să fim din ce în ce mai îngrijorați, din ce în ce mai stresați. Pentru că noi nu mai vedem un viitor, cu toate că ei ne spun că salvează compania. Ce Dumnezeu să salvezi, când un certificat de carbon este 42 de euro? Cea mai performantă termocentrală din România, chiar dacă ar fi să muncească angajații fără salarii și tot nu pot acoperi acest cost. Le repetăm să nu ne mai mintă!”, a fost mesajul transmis de Manu Tomescu.

Protestatarii spun că singura șansă pentru salvarea CEO este preluarea poverii certificatelor CO2. „Guvernul României, Parlamentul României, dacă vor să salveze CEO, trebuie să facă un singur lucru: să ia birul certificatelor de carbon, de pe umerii noștri, de pe munca noastră. Numai așa poate fi salvat Complexul Oltenia. Pentru că noi nu mai avem ce le da. Le-am dat grupa, le-am dat drepturile noastre și n-a fost suficient. Iată că CEO nu mai poată fi salvată nici dacă ne iau și salariile. Guvernul trebuie să vină clar cu un plan, cu un mecanism, prin care să plătească certificatele de carbon, fie de la bugetul de stat, pentru că noi trebuie să le spunem că energia electrică produsă în termocentralele din România nu o iau minerii și energeticienii la ei acasă, această energie dă siguranță sistemului energetic național. Deci plata certificatelor CO2 trebuie să fie o problemă națională”, a mai spus Manu Tomescu.

„Nouă nu mai au ce să ne ia, poate organele din noi, să țină compania”

Mineri și energeticieni din CEO protestează de șase săptămâni în Piața Prefecturii din Tg Jiu, pentru recunoașterea prin lege a condițiilor dificile de muncă și, implicit, reducerea vârstei de pensionare. „Este o statistică ce dovedește că anual mor, în timpul activității, 44 de mineri și energeticieni, care nu mai prind pensia. Acest genocid trebuie să se stopeze. Trebuie ca noi, minerii și energeticienii, să nu mai fim discriminați și disprețuiți în Legea Pensiilor. Trebuie să avem și noi o stabilitate, o siguranță, mai ales în contextul actual, în care nu știm ce se va întâmpla cu noi și cu locurile noastre de muncă. Se negociază în aceste zile în companie un act adițional la contractul colectiv de muncă. Boșii celor patru federații sindicale nu ies să ne spună ce vor cere pentru noi, pentru că ei negociază în numele nostru, dar fac un act adițional, prin care să trimită oameni acasă. Pun oameni pe listă”, a fost mesajul din piață.

Angajații care pichetează de o lună și jumătate Prefectura Gorj spun că nu vor renunța la forma de protest, până când nu li se vor recunoaște condițiile de muncă, ceea ce ar duce la reducerea vârstei de pensionare. Angajații spun că au fost distriminați, față de alte categorii de salariați din țară, care sunt încadrați în condiții grele, deși activitățile din Complexul Energetic Oltenia sunt cu un risc și de o dificultate mult mai mare. „Ministrul de Interne a spus că timp de 5 ani au ieșit la pensie, la 45 de ani, 30.000 de polițiști. A dat poliția faliment? Și nouă, două mii și ceva – trei mii de mineri și energeticieni, care suntem epuizați și am acumulat boli, în 25 -30 de ani de activitate, nouă ni se spune că nu se poate Ne opresc să muncim ca sclavii, până la moarte, în această companie, fără să ne fie recunoascută grupa de muncă. Voi ați spus că v-au pus liste în față, prin care v-au obligat să semnați că renunțați la grupa de muncă, pentru că dacă nu, se închide subunitatea. Iată că acum, ei au semnat un pact de tranziție justă și și-au asumat un plan de restructurare și dacă vor mai rămâne 4.000 de locuri de muncă. Nouă nu mai au ce să ne ia, poate organele din noi, să țină compania”, este concluzia transmisă de Manu Tomescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here