Primarul din Rovinari, Robert Filip, rămâne sub control judiciar și cu sechestru pe avere. Este hotărârea instanței, după ce edilul a contestat măsura. Magistrații din capitală, care au judecat contestația, i-au permis în schimb să poată comunica cu unul dintre martorii în proces, un șofer, băgat manager de proiect, în afacerea de milioane de euro, cu utilaje supraevaluate, ajunsă pe masa judecătorilor de la Tribunalul București.
Primarul din Rovinari, trimis în judecată într-un dosar de fraudare a fondurilor europene, a încercat, fără succes, să scape de sub controlul judiciar, impus de anchetatori. Robert Filip a contestat măsura, însă magistrații de la Tribunalul București, instanță ce judecă dosarul cu un prejudiciu estimat la trei milioane de euro, au menținut restricțiile și sechestrul pe avere. În schimb, i-au permis să se întâlnească cu șoferul, folosit în afacerea cu bani europeni, pentru care au intrat pe fir procurorii de la Parchetul European. Edilul are voie să comunice cu Alberto Francisc Novabilschi, care a avut rolul de responsabil de proiect, într-una din afacerile din Delta Dunării. Bărbatul băgat în proiect a fost, de fapt, angajat la o societate a primăriei și folosit ca șofer personal al primarului. “Modifică măsura controlului judiciar pe cauţiune astfel: Înlătură interdicţia impusă inculpatului Filip Robert Dorin de a lua legătura cu martorul Novabilschi Alberto Francisc”, se arată în pronunțarea Tribunalului București, ce a fost amânată de două ori.
Primarul trebuie să meargă săptămânal, să dea cu subsemnatul la poliția din oraș. Șeful acestei instituții, al cărui copil a fost angajat la primărie, i-a făcut un serviciu primarului, lăsându-l să vină să semneze după ce polițiștii își termină programul. Ultima vizită a lui Filip, la poliție, a fost făcută chiar ieri după amiază.
Dosarul, tergiversat de la început. Afaceriștii se dau săraci
Primarul din Rovinari, Robert Filip, socrul acestuia și un om de afaceri din Ilfov sunt inculpați în același dosar, în care propcurorii europeni îi prezintă drept capii grupului infracțional ce a dat „tunul” de trei milioane de euro, prin programul ITI Delta Dunării. Conform rechizitoriului, cei trei au obținut ilegal fonduri europene, folosindu-se de patru firme, deși acestea nu aveau sumele pentru cofinanțare, obligatorii în proiectele ce le-au fost aprobate. Ca să mascheze neîndeplinirea acestei obligații, Filip și socrul lui, Florin Gabriel Lupu, au împrumutat sume, ce au fost transferate în conturile societăților, iar după ce au obținut extrasele de cont, folosite la dosarele de finanțare, au restituit banii, chiar în aceeași zi. Procurorii au demonstrat, prin interceptări, că achizițiile de utilaje, prinse în proiectele de finanțare a programului ITI Delta Dunării, au fost trucate. Metoda folosită a fost aplicată de fiecare firmă inclusă în programul de finanțare europeană. Utilajele, importate în mare parte din China, printr-o firmă afaceristului Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, erau rulate prin două firme și revândute la prețuri supraevaluate. Pe larg, despre afacerea ITI Delta Dunării, presafarastapani.ro a scris AICI.
Cei trei parteneri inculpați încearcă tergiversarea procesului, care se judecă la Tribunalul București. Încă de la început, au fost amânări, săptămâna trecută fiind solicitată acordarea unui nou termen, deoarece afaceriștii nu au venit cu avocați pentru două din societățile implicate în proces, Covabum Prodcom SRL şi Madofil Star SRL. Completul de judecată a stabilit să le fie dați avocați din oficiu, până la termenul următor, stabilit pentru data de 8 martie, deși acesta este doar un artificiu, pentru a trage de timp. “Tip solutie: Amână cauza. Solutia pe scurt: Pentru lipsa de aparare inculpate Covacum Prodcom SRL şi Madofil Star SRL, amana la 08.03.2023, complet asociat corupţie 14(p), ora 10:00, sala 239, cu solicitarea a doi aparatori din oficiu de la Baroul Bucuresti”, arată minuta instanței.