INTERCEPTĂRI din dosarul ITI Delta Dunării. Parchetul European: Primarul din Rovinari, unul din capii grupului infracțional, acuzat de fraudă de 3 milioane euro

3
11826

Primarul orașului Rovinari, din județul Gorj, socrul acestuia și un om de afaceri din Ilfov sunt cele trei persoane acuzate că sunt capii grupului infracțional ce a dat un „tun” de trei milioane de euro bugetului european, prin programul ITI Delta Dunării. Anchetatorii au descoperit că patru firme ale tandemului ginere – socru au obținut ilegal fonduri în cadrul proiectului, prin artificii contabile. Societățile nu au avut cofinanțările obligatorii și au fost operate împrumuturi, ce s-au restituit în aceeași zi, după ce firmele au obținut extrasul de cont, necesar documentației. Utilaje, importate în mare parte din China, erau rulate prin două firme și revândute la prețuri supraevaluate. Anchetatorii acuză că achizițiile, de către societățile din programul ITI Delta Dunării, au fost trucate.

Capii grupului infracțional, suspectat că a fraudat cu 3 milioane de euro bugetul european, prin proiectul ITI Delta Dunării, sunt primarul din Rovinari (județul Gorj), socrul acestuia, afaceristul Florin Gabriel Lupu și patronul unei societăți cu sute de contracte cu statul român, Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși. Procurorii Parchetului European au descoperit că edilul și socrul au folosit patru firme, pe care le controlau direct, sau prin interpuși, prin care au accesat fonduri europene, cu scopul declarat de a contribui la dezvoltarea și ridicarea nivelului de trai în Delta Dunării. În realitate, utilajele achiziționate în cadrul programului de un miliard de euro au fost duse în alte județe. Acestea au fost cumpărate la prețuri supraevaluate, de la firmele lui Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, care le importa din China, le vindea propriei societăți înregistrate în Bulgaria, ca să le revândă firmelor controlate de primarul Filip și socrul Lupu.

Anchetatorii europeni suspectează o fraudă de peste trei milioane de euro, prin programul finanțat cu un miliard de euro, pentru dezvoltarea zonei.

Complicii primarului Filip: socrul-afacerist și patronul unei firme de utilaje, abonate la banii publici

Alături de edilul gorjean, sunt cercetați socrul acestuia, afaceristul Florin Gabriel Lupu, din București și omul de afaceri din ilfov, Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, care are peste 800 de contracte cu statul. Pe lista „clienților” este și primăria condusă de Robert Filip.

Cei trei suspecți, acuzați că au creat grupul infracțional, au fost puși sub control judiciar, după ce anchetatorii au efectuat percheziții, pe 24 mai a.c., în Rovinari și alte 14 locații din Gorj, Giurgiu, București și Delta Dunării, stabilind cauțiuni de 1,7 milioane euro, pentru cei trei. Pe 25 iulie, Parchetul European a prelungit controlul judiciar, pentru încă 60 de zile.

Procurorii europeni fac cercetări pentru trei capete de acuzare: constituirea unui grup infracțional organizat; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul Uniunii Europene; folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

Bunica de 80 de ani, paravan pentru afacerile primarului

Primarul și socul afacerist au băgat în afacerea cu fonduri europene patru firme, pe care le controlau fie direct, fie prin interpuși. Robert Filip este acuzat că își folosea bunica de 80 de ani, care este patroana în acte a uneia dintre societăți, Madofil Star SRL, în realitate, administratorul fiind o femeie de la țară, care locuiește într-un sat din comuna Dănești. În materialul de cercetare al Parchetului European se precizează că firma era administrată, de fapt, de primarul din Rovinari, care folosea ștampila și semnătura electronică a bunicii, încheia acte în numele societății și își transfera bani în contul personal. Din interceptările în dosar, rezultă că Robert Filip gestiona afacerile prin societatea bunicii.

„Filip Robert Dorin: Păi da. Să-ți iei de acolo, să ai bani, trimite-mi și mie ștampila ROVAL, Madofil că… Pe ROVAL am de semnat contract de închiriere și MADOFIL o să vină boul ăla, să am ștampila acia, știi?”, rezultă dintr-o convorbire cu soția.

Socrul edilului, Florin Gabriel Lupu, și-a folosit firma Romimpianti SRL, la care este administrator și o societate care în acte a fost pe numele fiicei, respectiv soția primarului din Rovinari, Gabriela Maria Filip, SC LGM Concept SRL. O a patra firmă, Covabum SRL, îl avea băgat la înaintare pe fostul șofer din primăria Rovinari, Marian Buică.

Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, cel de-al treilea afacerist din dosar, este acuzat că a folosit trei societăți, pe care le controla, ca să crească artificial prețul utilajelor, ce erau achiziționate, în cele din urmă, de firmele tandemului Filip – Lupu, firme ce se obligau, conform proiectelor cu finanțare europeană, să cumpere utilaje, pe care să le folosească în zona Deltei Dunării, scopul programului european fiind de a crește nivelul de trai al ariei respective.

Procurorii Parchetului European au descoperit că Mincu Pătrașcu Brâncuși importa utilaje grele, în general din China, prin firma Costa Utilaje SRL, pe care apoi le vindea, la prețuri mai mari, unei societăți înmatriculate în Bulgaria, Gabro Trade Invest LTD, deținută tot de el, împreună cu un om de încredere. La adresa la care este înregistrată firma, mai figurează încă 80 de alte societăți. De la firma din Bulgaria, utilajele erau vândute, ulterior, cu o nouă majorare a prețului, firmelor controlate de Filip și Lupu.

În sistemul suveică, pus în operă ca să fie mărite artificial prețurile, înainte de a ajunge la societățile din programul cu finanțare europeană, a fost introdusă și o a treia firmă a lui Mincu Pătrașcu, East Gate SRL. Conform anchetatorilor, societatea furniza servicii asociate utilajelor vândute beneficiarilor de fonduri europene și în conturile ei erau transferate sumele rezultate din majorarea prețurilor.

Societatea importatoare a utilajelor, Costa Utilaje SRL, a încheiat peste 800 de contracte de achiziții, cu instituții publice din țară, 157 doar în acest an. Printre instituțiile de stat cliente se numără și Primăria Rovinari, condusă de Filip.

Societatea a avut, anul trecut, 12 angajați și a raportat, la finalul lui 2021, o cifră de afaceri de 25.531.141 de lei și un profit de 1.343.887 de lei. Domeniul de activitate principal al firmei este „comerț cu ridicata al mașinilor pentru industria minieră și construcții”.

O altă firmă, pe care afaceristul ilfovean a folosit-o în afacerea pe bani europeni, pentru a mări prețul utilajelor vândute, este East Gate SRL, care, cu un singur angajat, anul trecut, a obținut un profit de 2.534.700 de lei. Societatea cu sediul în București, are declarată ca activitate principală „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Licitații trucate. Câștigătorul își alegea contra-ofertanții

Utilajele achiziționate în cadrul proiectelor au fost cumpărate de firmele controlate de Filip și Lupu, de la partenerul Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși. Din materialul de cercetare al anchetatorilor reiese că acesta din urmă își alegea contra-ofertanții, către care cele patru societăți ale ginerelui și socrului trimiteau invitații formale de participare. Contra-ofertanții erau instruiți dinainte de Mincu Pătrașcu, să confirme primirea invitațiilor, dar să nu participe cu oferte de preț, la licitațiile organizate de societățile lui Filip și Lupu, pentru achiziționarea utilajelor. Din interceptările în dosar, reiese că afaceristul care furniza utilajele își contacta cunoștințele, pe care le pregătea să confirme primirea invitațiilor, dar să nu depună oferte, ca să nu-l concureze.

„Mincu Pătrașcu: – Nenea te rog să mă mai ajuți și de data asta, o să ajungă la tine o cerere. Te rog să confirmi primirea. – Dacă ai nevoie de ceva îmi spui – Voi macarale pe șasiu de 60 tone aveți?
H.C: – Salut… Să îmi dai un indiciu
Mincu Pătrașcu: – LGM
H.C: – Licitație? – Sau doar ofertă? 
Mincu Pătrașcu: – Licitație – Doar trebuie să confirmi că ai primit”
După care, administratorul LGM Concept revine cu indicații:
„- Nenea vezi că ai primit mail. Te rog să confirmi. Mulțam
– Doar îi confirm? Că fata cu licitațiile e în vacanță. Sau trebuie să depun și ofertă
– Nu trebuie să depui nimic. Mulțam fain
– Super. Am onoarea”

Una dintre societățile care au ajutat la regia procedurală, SC Karpathia, devine furnizor pentru societatea lui Mincu, Gabro Trade, înregistrată în Bulgaria, de la care se fac achizițiile și care este doar un intermediar prin care se măresc prețurile. La un singur utilaj, firma din țara vecină a câștigat aproape 700.000 de lei: Gabro Trading cumpără de la Karpathia o CIFĂ de beton, pe care o vinde apoi către firma Madofil, a primarului din Rovinari, după ce aplică majorarea de preț. „Ca urmare a înțelegerii intervenite între Lupu Florin Gabriel și Mincu Constantin, procedura de achiziție a fost trucată, iar societatea Madofil, controlată de Filip Robert Dorin, a achiziționat utilajul autopompă de beton CIFA de la Gabro Trading ltd cu prețul de 2.612.000 lei, mărit așadar față de prețul achitat de Gabro către furnizorul Karpathia„, se arată în materialul de cercetare, al Parchetului European. Prețurile erau „umflate” și cu aproape 300%.

De exemplu, un autograder importat prin firma Costa Utilaje, la prețul de 411.236,53 lei, este vândut de Constantin Mincu propriei societăți din Bulgaria, cu 762.745 lei, de la care este achiziționat apoi de firma Madofil Star, din Rovinari, cu 1.240.000 lei.

Aceeași rețetă este repetată cu utilajele ce sunt cumpărate, în cadrul programului ITI Delta Dunării, de toate cele patru firme controlate de Robert Filip și socrul Gabriel Lupu.

De altfel, Constantin Mincu Pătrașcu este considerat „pușculița colectoare”, a grupului acuzat că a prejudiciat bugetul european cu 3 milioane de euro.

Co-finanțări fictive. Bani împrumutați de la firme-prietene și returnați în aceeași zi, după obținerea extrasului de cont

Primarul Robert Filip și socrul Gabriel Lupu sunt acuzați că au folosit documente ce prezentau co-finanțări fictive ale celor patru firme, pentru a fi declarate eligibile, deoarece, în realitate, societățile nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, întrucât nu dispuneau de fondurile necesare asigurării contribuției proprii. Fiecare dintre firme trebuia să facă dovada că are disponibil peste 1.900.000 lei, partea proprie de susținere a investiției solicitate. Procurorii au descoperit că toate au folosit același artificiu: au primit împrumuturi sau încasări de la firme prietene, iar banii au fost returnați imediat ce era emis extrasul de cont, de care aveau nevoie la dosarul de finanțare.

„În cazul societății Madofil Star Srl, societatea a depus la autoritatea de management extrasul de cont din data de 5.12.2018, din care rezultă dovada disponibilului de 1.949.998,6 lei, la ora 9:46. Din extrasul de cont rezultă că această sumă a intrat în contul societății Madofilîn ziua anterioară (4.12.2018) sub forma unor împrumuturi acordate de societățile Enova Automation and Services SRL și LGM Concept SRL. Însă, în aceeași zi de 5.12.2018, la câteva ore după ce a fost obținut extrasul de cont, sumele de bani au fost restituite celor două societăți, astfel că la sfârșitul zilei soldul era de 36,6 lei”, arată anchetatorii. Firma Enova are sediul în orașul Rovinari, iar primarul Filip se poza alături de reprezentatul acesteia și lăuda investiția făcută în orașul minier.

Aceeași societate din Rovinari împrumuta, în octombrie 2018, și firma Romimpianti SRL, a socrului primarului, Gabriel Lupu, banii fiind restituiți a doua zi, când s-a obținut extrasul de cont. Alte două societăți ale lui Lupu, Covabum Prodcom SRL și LGM Concept SRL, au primit bani de la cabinetul de avocatură al sorei furnizorului de utilaje, Constantin Mincu Pătrașcu Brâncuși, iar sumele au fost returnate după eliberarea extraselor de cont, cu specificația „restituire avans”.

Utilajele, mutate la punctele de lucru, doar pentru ședința foto

Cele patru firme care au obținut finanțări europene, pentru a ajuta la dezvoltarea zonei Delta Dunării și-au deschis puncte de lucru în localitatea Isaccea. ROMIMPIANTI SRL și LGM Concept au punctele de lucru declarate la aceeași adresă. În realitate, anchetatorii au descoperit că utilajele achiziționate în cadrul proiectelor erau ținute în apropiere de București și transportate la punctele de lucru, doar pentru verificările efectuate de autoritatea de management al proiectelor. În interceptările de la dosar, Gabriel Lupu este surprins în timp ce stabilea detaliile, pentru a convinge reprezentanții autorității, să vină la punctul de lucru din Isaccea, într-una din zilele în care poate transporta toate utilajele, pentru control, la care urma să fie fotografiate.

Bolidul primarului, înmatriculat pe numele tatălui șoferului

Una dintre cele trei societăți folosite de socrul primarului Filip are ca administrator, în acte, pe șoferul Primăriei Rovinari, Marian Constantin Buică. Șeful Robert Filip și-a înmatriculat bolidul pe care îl folosește de câțiva ani, un Mercedes-Benz G 63 AMG, pe numele tatălui șoferului, în vârstă e 83 de ani, care are permisul expirat din 2007.

În urmă cu două luni, locuința familiei Buică, din comuna Bâlteni, a fost percheziționată de anchetatori, în aceeași zi în care au avut loc descinderi la 15 adrese, din mai multe localități, unde firmele din mecanismul pus în practică își aveau sediile.

Potrivit g4media.ro, plățile prin programul ITI Delta Dunării au fost întrerupte, după demararea cercetărilor Parchetului European.

Prejudiciul de care sunt acuzate cele patru firme atribuite lui Robert Filip și Gabriel Lupu este de 14.437.101,58 lei, adică aproape trei milioane de euro. Societății Madofil Star din Rovinari i se impută un prejudiciu de 4.599.863,04 lei, din care 3.909.833,60 lei din fonduri europene și 689.979,44 lei din fonduri naționale. Firma Romimipianti SRL este acuzată că a cauzat un prejudiciu de 3.965.927,64 lei, din care 3.371.038,50 lei fonduri europene și 683.135,73 lei fonduri naționale; LGM Concept SRL, de un prejudiciu de 4.554.328,35 lei, din care 3.871.192,62 lei fonduri europene și 683.135,73 lei fonduri naționale, iar Covabum Prodcom SRL, de un prejudiciu de 1.316.982,55 lei, din care 1.119.435,17 lei fonduri europene și 197.547,38 lei fonduri naționale.

Organele statului, în adormire. Odrasle angajate în primăria condusă de Filip

Posibile ilegalități au fost sesizate, în ultimii ani, în spațiul public, însă organele statului nu s-au deranjat să le verifice. Coincidență sau nu, copiii unor șefi de astfel de instituții au fost angajați, în ultimii ani, la Primăria Rovinari. Printre odraslele încadrate în subordinea lui Robert Filip sunt fiul șefului Poliției Rovinari, Minel Sanda, copilul fostei șefe a Parchetului Local Tg Jiu, Michaela Teodorescu, detașată ulterior la structura centrală a DNA, odrasla șefului Serviciului Juridic și Contencios din Prefectura Gorj, Liviu Diaconescu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here