Primarul acuzat că a luat bani europeni, pentru o afacere cu vaci, pe care nu le avea, în realitate, nu și-a mai recunoscut declarațiile. Michy Nioață, edilul din Bumbești Pițic, și-a băgat la înaintare fiica și nepoata, condamnadă între timp. Nioață a încasat 40.000 de euro, însă proprietarii vacilor l-au dat de gol, susținând că i-au împrumutat animalele, să fraierească echipa de „experți”.
Primarul din Bumbești Pițic, trimis în judecată de DNA, acuzat că a încasat ilegal 40.000 de euro, din fonduri europene, și-a schimbat declarațiile date în fața procurorilor. Michy Nioață a retractat, în instanță, tot ceea ce a susținut de față cu avocații, pe care i-a schimbat, între timp. Edilul a luat bani, pe numele fiicei, pentru o fermă ce trebuia să ajungă la 21 de vaci, însă anchetatorii au susținut în probatoriul administrat că aceștia nu au avut, în realitate, animalele declarate și nici grajdul în care să le țină. În materialul procurorilor, primarul Nioață este acuzat că a împrumutat vaci de la cunoștințe, cât să convingă comisia care venea să constate realitatea din teren, că le deține. Fondurile au fost accesate printr-un program, de sprijinire a tinerilor fermieri, iar cel care le solicita trebuia să fi muncit mai mult de 50% din timpul de lucru, în cadrul unei ferme, cu cel puțin un an înainte.
Fiica edilului, Alina Adnana Mariana Doboș, pe numele căreia a fost făcut proiectul, era studentă în București, în perioada în care ar fi trebuit să lucreze în fermă, iar ulterior, pe perioada de implementare, a fost plecată în Anglia.
Ședință foto cu vacile, „cazate” la vecini
Primarul Michy Nioață și-a început declarația, în fața magistraților, de la Tribunalul Gorj, spunând că nu-și mai menține declarațiile anterioare. Edilul a dat vina ampania electorală, pe procurorul DNA, care a instrumentat dosarul, dar și pe avocați, pe care i-a acuzat de trădare: „Am avut alt avocat, care m-a trădat. Mă învăța să cad în plasă, cum vine vorba. Că era din campania electrorală, de-aia mi-au făcut plângere, ca să pierd eu, să câștige altcineva”, a răspuns gospodarul-șef din Bumbești Pițic judecătorului, când a fost întrebat de ce și-a schimbat declarația. Acuzat că a obținut 40.000 de euro, folosindu-se de vacile unor consăteni, pe care le-a împrumutat, ca să arate comisiei AFIR că le deține, edilul susține că ar fi cumpărat animalele, deși proprietarii au declarat că ei nu le-au vândut. O altă acuză la adresa lui Nioață a fost că i-a pus pe reprezentanții AFIR să fotografieze gradjul unui vecin, el neavând unul adaptat pentru numărul declarat de bovine. Ca să se apere, primarul a spus că vacile obișnuiau să doarmă și prin vecini și comisia a pozat imobilul în care ar fi fost „cazate” vacile în seara respectivă, deși, în aceeași declarație, afirmase că animalele erau la pășune pe terenul ce-i aparține, atunci s-a făcut vizita în teren. „La prima vizită în teren, vacile au fost fotografiate, au fotografiat crotaliile. Erau la păscut, pe terenul meu. Erau și alte vaci din sat. Sunt mai mulți oameni care au vaci și erau toate acolo. Grajdul nu a fost fotografiat, pentru că vacile înnoptau unde apucau, ori la un vecin, ori la altul. A fost fotografiat grajdul unui cosătean, că acolo au stat peste noapte”, a declarat Nioață în sala de judecată.
Și-a băgat nepoata la înaintare?
Dileme apar în modul în care au fost făcute procedurile, în cele două etape ale procesului. După ce și-a primit prima tranșă de bani, fiica edilului trebuia să cumpere încă 2,5 hectare de teren și să crească numărul vacilor, de la 15, la 21. Primarul Nioață a declarat că a mai cumpărat, ba 10 animale, ba 6, de la trei familii din localitate. Deși susține că fiica, titulara proiectului, era plecată în Anglia, edilul nu mai recunoaște că a semnat acte și bagă la înaintare o nepoată, care-i este și fină. Tânăra a fost trimisă să se întâlnească, la a doua vizită, cu comisia AFIR. Asta i-a adus o condamnare cu suspendare, după ce și-a dat acordul de recunoaștere.
Fiica primarului, beneficiara proiectului, care în faza de urmărire penală a recunoscut și regretat faptele, a aplicat acum modelul tatălui. Nu a mai recunoscut nimic și a dat vina pe … memorie. „Nu recunosc ce am declarat la urmărirea penală. Am spus că am dat declarații false, pentru că eram sub presiunea procurorului, care mă tot scotea afară și pierdeam firul declarației”, a afirmat, în instanță, Alina Adnana Mariana Doboș (fostă Nioață). Beneficiara nu și-a mai amintit nici cât a durat cursurile, pe care era obligată să le facă, în cadrul proiectului, nici când le-a făcut, nici de documentele semnate și nici de dobândirea animalelor. Cât despre programul european, pentru care a fost organizată o întâlnire de informare, susține că a auzit din zvonuri, prin sat.
Magistrații au acordat un nou termen de judecată, pentru noi audieri de martori și s-a cerut o expertiză grafologică, pentru a se stabili cui aparțin semnăturile de pe actele oficiale, care au adus familiei primarului Michy Nioață, 40.000 de euro.