VIDEO/ Parlamentari, puși la zid de un miner: „Noi nu venim aici să vă cerem un favor. Minerii și energeticienii muncesc în condiții speciale. Punct!”

0
4218

Un grup de mineri și energeticieni a participat, azi, în Comisia de Muncă din Camera Deputaților, la dezbaterea proiectului privind reducerea vârstei de pensionare. Protestatarii din Complexul Oltenia, ajunși la Parlament, au cerut deputaților să repare ilegalitățile făcute de politicienii care s-au succedat la guvernare și care au girat conducerile impuse pe criterii de partid, în fruntea companiei. Angajații CEO au spus că au fost înșelați de unitatea de stat, să renunțe la grupele de muncă, la condițiile speciale, fiind mințiți că, altfel, subunitățile s-ar închide. La ședința Comisiei de Muncă au participat și reprezentanți ai altor producători de energie pe bază de cărbune și gaz natural, care au susțin că la fel s-a întâmplat și în cazul lor, pentru a le fi tăiate condițiile speciale de muncă și companiile să scăpe de plata cotizațiilor. „Aș vrea să înțelegeți, din capul locului, că noi nu venim aici să vă cerem un favor. Domn’e, noi am venit aici să se respecte legea. Pentru că minerii și energeticienii muncesc în condiții speciale de muncă. Punct! Asta cerem noi, pentru că am făcut aceste sacrificii, fără voia noastră, zeci de ani la rând, generații după generații, ducând în spate sistemul energetic național, gândindu-ne că vom avea și noi locuri de muncă. S-au făcut reduceri de costuri, pentru a ține aceste companii și până la urmă, pentru a ține sistemul energetic național pe linia de plutire. A ajuns Guvernul român, angajatorul nostru, să facă reduceri de costuri inclusiv cu grupa noastră de muncă. Domnilor deputați, noi venim să vă cerem să respectați legea în România. Pentru că minerii și energeticienii muncesc în condiții speciale de muncă. Nu putem accepta să fim discriminați! Numai dacă vă veți uita în această lege, pe anexa 4, veți găsi acolo clovni și dansatori, încadrați la condiții speciale de muncă; nu mai pun celelalte categorii profesionale, care au o muncă mult mai ușoară decât a noastră, contribuie mult mai puțin decât noi la sistemul de pensii”, a spus sindicalistul Manu Tomescu, de la Termocentrala Rovinari, în Comisia de Muncă.

Propunere PSD: minerii să fie reconvertiți profesional

Între sindicalistul gorjean și fostul munistru al Muncii, Violeta Alexandru, a avut loc un schimb de replici, politiciana încercând să paseze întreaga responsabilitate asupra administrației Complexului Oltenia. Membrii comisiei de Muncă s-au contrat pe proiectul și pe amendamentele depuse, înțepându-se politic. Una din propunerile deputaților care nu au nici cea mai mică idée despre situația din Gorj a fost ca minerii să nu fie ajutați să iasă la pensie, ci să fie reconvertiți profesional, pentru a se angaja în altă parte, propunere ce a stârnit râsete, cunoscut fiind faptul că județul Gorj nu are alternative de locuri de muncă.

Ministerul Muncii vrea îmbunătățirea condițiilor de muncă, deși acestea dispar

Răspunsul Ministerului Muncii, care a blocat mai multe săptămâni proiectul, este unul absurd. „Specialiștii” spun că la CEO ar trebui îmbunătățite condițiile de muncă, în contextul în care compania își închide carierele, în următorii ani. „Ministerului Muncii a spus că trebuie îmbunătățite condițiile de muncă. Doamnelor și domnilor deputați, ce condiții se mai pot îmbunătăți la Complexul Energetic Oltenia, când termocentralele au 50 de ani, cad fiarele pe noi, că nu mai avem un leu să băgăm în compania asta și noi vorbim de îmbunătățirea condițiilor de muncă?! Când noi mai știm cum să facem instalațiile alea să meargă? Și circuitele alea, care au minim 50 de ani? Nu s-a băgat un leu în ele, pentru că a trebuit să plătim aceste nenorocite de taxe! Birurile certificatelor de carbon, certificate verzi, pe care le-ați lăsat numai pe munca noastră, în timp ce alte categorii sunt scutite de la impozitul pe venit, le plătește Guvernul asigurări la sănătate, iar noi, minerii și energeticienii din țara asta, parcă am fi oameni care să avem 10 mâini și zece picioare și zece inimi, ne puneți să plătim încă alte zeci de taxe! Nu mai putem să ducem aceste lucruri și ne vorbiți de îmbunătățirea condițiilor, când noi abia scăpăm cu viață de acolo”, a mai spus sindicalistul Manu Tomescu.

Proiectul a fost amânat pentru alte două săptămâni, pentru a se cere punctul de vedere al Guvernului, pe amendamentele depuse.

Mai jos puteți urmări ședința Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, la care au participat și angajații CEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here