Vinde calendare, ca să supraviețuiască. Ce i-au făcut pompierii

0
586

Povestea unui tânăr, care nu are casă și nici familie, a ajuns viral pe internet, povestită de un pompier. Mișcat de corectitudinea unui om care trăiește din vânzarea de pixuri și calendare, Florin Chisim, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, a făcut publică istorioara. „Astăzi, l-am cunoscut pe Mariean!Mariean are 31 de ani și de la vârsta de un an a crescut la Casa de copii. Mariean nu cerşeşte, munceşte şi el cum poate. Vinde pixuri și calendare, pentru a se întreține. Pentru că este foarte bolnav, Mariean primește o pensie de 370 lei pe lună, pe care trebuie să-i împartă în așa fel încât să-i ajungă o lună întreagă. Cei mai mulți dintre acești bănuți se duc pe medicamente. De dormit, doarme la Centrul Social de Urgentă pentru Persoanele Fără Adăpost – Casa Iris din Tg-Jiu, unde a găsit înțelegere și are, într-un colțișor, un pat al lui. De mâncat, mănâncă pe unde apucă. A încercat să-și caute familia, dar a aflat că este singur pe lume. Părinții lui au murit. Nu-și poate găsi un loc de muncă, din cauza faptului că suferă de epilepsie, astm bronşic cronic sever și, ca și cum astea n-ar fi de ajuns, cu ochiul drept nu vede deloc. A venit pe la noi, să ne vândă pixuri și calendare, pentru că, zice el: “Dacă nu vând nimic, nu mănânc nimic!”
Ne-a povestit toată viața lui. Rămâi cu gura căscată. Îți dai seama că problemele tale sunt de domeniul penibilului, când îl asculți pe el.
I-am cerut numărul de telefon, ca să mai ţinem legătura. Nu are telefon. A avut, dar a făcut o criză de epilepsie pe stradă şi, până să-l observe cineva şi să cheme ambulanţa, telefonul i-a fost furat. Am zis să punem mână de la mână și să-l ajutăm. I-am cumpărat un telefon şi o cartelă, să-l mai întrebăm din când în când cum se mai descurcă şi să-l mai ajutăm şi noi cu ce putem. Am mers cu el la bancă şi i-am băgat câţiva bănuţi în cont. Cuantumul a câteva pensii. În acelaşi cont, în care, lună de lună, primeşte pensioara lui. Nu umblă cu bani la el, de frică să nu-i fure cineva. În fiecare zi, merge la bancă şi virează în cont banii pe care îi face din vânzarea pixurilor şi a celendarelor. Ne-a spus că banii pe care i i-am dat o să-i folosească pentru a se opera la ochi. Foarte emoționat, ne-a mulţumit: “Vă mulţumesc din suflet! Vă mulţumesc pentru bănuţi! Acum o să mă duc să mă operez, pentru că dacă rămân fără vedere nu mă mai pot întreţine!”, este povestea lui Mariean, scrisă de Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here