171 de cutremure într-o singură zi, 1.000 într-o săptămână și jumătate. INCDFP: “Este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate”

0
1059

Aproape o mie de cutremure s-au produs în județul Gorj, în ultimele zece zile, adică de la primul seism, din data de 13 februarie. Asta înseamnă o medie de 100 de cutremure pe zi. Institutul Național pentru Fizica Pământului a prezentat, azi, un raport preliminar al activității seismice din județul nostru, din care reiese că cele mai multe mișcări s-au produs în data de 17 februarie, când au avut loc 171 de cutremure, adică la cinci zile de la primul seism, de 5,2 grade. “În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km. Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML.
Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc.
Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar. Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km)”, arată un comunicat al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here