Au primit GRATIS 10,2 milioane de certificate verzi!

0
1106

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au primit în primele opt luni ale acestui an un număr total de 10.266.855 de certificate verzi, potrivit datelor postate pe site-ul Transelectrica, operatorul de transport şi sistem.

Totodată, producătorii de energie verde au generat, în total, 5.945.420 de MWh, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2018.

Cele mai multe certificate verzi, respectiv 4,2 milioane, au intrat în portofoliul producătorilor de energie din turbine eoliene, care au o capacitate totală de 3.105 MW, conform Agerpres.

Panourile fotovoltaice sunt pe locul al doilea, cu 3,8 milioane de certificate şi 1.361 MW instalaţi. Centralele hidro mai mici de 10 MW au primit 1,7 milioane de certificate şi au, cumulat, o putere de 342 MW.

În fine, producătorii pe baza de biomasă, cu o putere de 143 de MW, au primit în această perioadă 411.000 de certificate verzi.

Conform legislaţiei care promovează producţia de energie din surse regenerabile, producătorii primesc gratis un număr de certificate verzi, în funcţie de tehnologia utilizată, certificate pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei.

Producătorii de energie pe bază de cărbune din producția proprie pot fi scutiți de obligația de cumpărare de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile pentru electricitatea consumată în extracția, prepararea și manipularea cărbunelui. Cel puţin deocamdată, nu s-a întâmplat acest lucru.

Măsura vizează explicit Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, precum și CET Govora, companii controlate de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here