Ce spune CEO despre ancheta Comisiei Europene

0
452

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a emis un comunicat, după ce Comisia Europeană a anunțat că a declanșat o investigație în privința ajutorului de stat acordat companiei de la Târgu Jiu și asupra planului de restructurare. Șefii CEO susțin că ancheta anunțată de oficialii europeni ar fi o etapă firească, o „cere de clarificări”, în cursul analizei planului depus de partea română, în 2020. Într-o săptămână, Comisia Europeană ar fi trebuit să comunice o decizie asupra planului depus de CEO, prin Guvernul României. Decizia a fost amânată de mai multe ori, conform termenelor avansate de oficialii români. „Declanșarea procedurii de investigație este, așa cum a precizat și Ministerul Energiei, o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România la Comisia Europeană. În această etapă, Comisia Europeană evaluează și cere clarificări suplimentare în privința unor elemente din Planul de Restructurare care ridică semne de întrebare în ceea ce privește alinierea la normele europene în domeniul acordării ajutorului de stat. Astfel, autorităţile române şi CE Oltenia vor face toate demersurile pentru a-i atrage în procesul de restructurare și pe acţionarii privaţi şi pe creditorii societăţii”, este reacția conducerii Complexului Oltenia.

Reprezentanții CEO spun că vor să atragă firme private, care să facă unități de producere a energiei regenerabile sau pe bază de gaze, cu care complexul să facă mixul energetic, promis de ani buni de conducerile companiei și de guvernanți. „De asemenea, se are în vedere atragerea de noi investitori, alături de stat, pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie pe bază de gaze si energie regenerabilă. Astfel va fi asigurat mixul energetic necesar pentru ca CE Oltenia să devină o companie viabilă, mai puțin poluantă, care va putea susține în continuare economia locală și națională”, se mai arată în comunicatul emis de Complexul Energetic Oltenia.

Comunicatul integral, publicat de CE Oltenia, pe site-ul oficial al companiei:

Precizări CE Oltenia în legătură cu anunțul Comisiei Europene privind Planul de Restructurare

Data: 5-02-2021

Declanșarea procedurii de investigație este, așa cum a precizat și Ministerul Energiei, o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România la Comisia Europeană.

În această etapă, Comisia Europeană evaluează și cere clarificări suplimentare în privința unor elemente din Planul de Restructurare care ridică semne de întrebare în ceea ce privește alinierea la normele europene în domeniul acordării ajutorului de stat. Astfel, autorităţile române şi CE Oltenia vor face toate demersurile pentru a-i atrage în procesul de restructurare și pe acţionarii privaţi şi pe creditorii societăţii. De asemenea, se are în vedere atragerea de noi investitori, alături de stat, pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie pe bază de gaze si energie regenerabilă. Astfel va fi asigurat mixul energetic necesar pentru ca CE Oltenia să devină o companie viabilă, mai puțin poluantă, care va putea susține în continuare economia locală și națională.

Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia și toți actorii implicați în acest demers vor furniza propuneri și soluții pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării și aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național și un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu și lung.  CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here