CEO, bilanț la 10 ani: Suma plătită anual către buget este echivalentul salariilor a 200.000 bugetari

0
656

Complexul Energetic Oltenia împlinește, la 1 iunie, zece ani de la înființare. Reprezentanții companiei au publicat un bilanț al activității. „Complexul Energetic Oltenia si-a inceput activitatea la data de 01.06.2012, prin fuzionarea fostelor complexuri energetice Rovinari, Turceni si Craiova cu fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia. In acel an, in cadrul Galei România Top 100 Companii, CE Oltenia a fost premiat ca fiind cel mai mare producător de energie electrică din România.

In cei 10 ani de functionare, CE Oltenia a extras peste 200 milioane tone de carbune, a produs 126 TWh energie electrica si a asigurat 27 hTW servicii tehnologice de sistem .
In aceasta perioada, au fost incheiate peste 2000 contracte de vanzare energie electrica pe bursa OPCOM”, arată bilanțul publicat de reprezentanții producătorului energetic.
În prezentarea activității din cei 10 ani, CE Oltenia a achizitionat aproximativ 100 milioane certificate de CO2, prin tranzactii realizate pe Bursa Romana de Marfuri si pe bursa primara EEX. Suma plătită până acum de companie pentru certificatele CO2 se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.
Planul de restructurare
Reprezentanții CEO prezintă și planul de restructurare a societății, pe care îl prezintă drept un proces ce va transforma compania într-una „viabilă”. „Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – carbune, gaze naturale, surse nepoluante – care ii va asigura viabilitatea, transformand-o intr-o companie moderna, mai putin poluanta (emisia specifica de CO2 va fi redusa cu aproximativ 38%) ce va putea sustine in continuare economia locala si nationala. Proiectele strategice pentru sectorul energetic din Romania, incluse in Planul de Restructurare si Decarbonare al CE Oltenia aprobat la inceputul anului 2022 de Comisia Europeana, presupun implementarea unor unitati noi de productie cu o capacitate instalata cumulata de peste 2.000 MW, prin constituirea de societati cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV)”, se arată în bilanțul CEO. Noile capacități înseamnă construirea a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari si Isalnita cu o capacitate instalata totala de 735 MW, dezvoltarea de capacitati noi pe gaze naturale cu o capacitate instalata totala de 1.325 MW (Turceni – 475 MW si Isalnita – 850 MW și retehnologizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalata de 10 MW.
Reprezentanții Complexului Oltenia au calculat și impactul contribuțiilor pe care societatea le plătește la stat. „CE Oltenia asigura in prezent peste 11.000 de locuri de munca in mod direct si, indirect, alte peste 110.000. De asemenea, tinand cont ca suma platita de CE Oltenia catre bugetul consolidat al statului se ridica la valoarea de cca 500 milioane lei anual, putem spune ca aceasta societate asigura salariile unui numar de peste 200.000 bugetari”, au mai transmis reprezentanții CEO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here