Cum a vrut PSD să închidă Realitatea și Tele3, la Târgu Jiu

0
1823

Jurnal. Am fost hăituiți de liderii PSD care au încercat orice mijloc de a scăpa de o presă neprietenoasă, de la încercarea de a ne scoate abuziv din spațiul aflat sub contract, până la deconectarea clădirii de la electricitate.

Am văzut, în aceste zile, încă o dovadă de încercare nesimțită a actorilor puterii, de a închide gura presei. PSD încearcă să scape de presa care critică partidul și pe Liviu Dragnea. O circulară trimisă de șeful PSD Hunedoara, filialelor locale, impune strângerea de semnături, pentru sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului, împotriva unor posturi ostile, fiind dat ca exemplu Realitatea Tv. “Tabelele sunt necesare pentru sesizarea CNA, cu privire la atacurile și jignirile aduse la adresa PSD și a președintelui Liviu Dragnea și pentru sancționarea unor posturi de televiziune, cum ar fi Realitatea Tv și a realizatorilor, de exemplu Rareș Bogdan”, se arată în hârtia pe care conducerea PSD Hunedoara a trimis-o șefilor de filiale.

Lupta politicienilor puterii cu instituții media pe care nu le pot controla este dură și devine acerbă, în provincie. Dacă la capitală, jurnaliștii au o mai mare vizibilitate, putând atrage atenția mai ușor, în orașele din țară, jurnaliștii care vor să-și păstreze independența sunt urmăriți cu arcanul de decidenții politici, care vor să elimine orice barieră în calea fericirii conferite de putere: să bage mâna în mormanul de bani publici, să-și angajeze pilele în posturi publice și să se înfrupte din ce a mai rămas din avutul țării. Dacă ai „neobrăzarea” de a-i deranja cu a spune adevărul, merg până în pânzele albe să-ți închidă gura. Iar metodele sunt multe: de la a încerca să te cumpere, la șantaj și convingerea patronatului, să te scoată din decor. Lupta meschină împotriva jurnaliștilor a luat, în ultimii ani, o formă periculoasă pentru sănătatea unei democrații. Politicienii bolnavi de putere, fiecare la nivelul lui, încearcă să desființeze instituții media. S-a întâmplat la Târgu Jiu, jurnaliștilor de la două posturi de televiziune.

Ziua în care PSD ne-a violat sediul

În 2013, încercam să facem o stație locală a postului Realitatea, la Târgu Jiu. Echipa și-a început activitatea într-o clădire, proprietate a Complexului Energetic Oltenia, la unul din etaje ce fusese dat firmei contractante, în schimbul unui spațiu central. În aceeași clădire, la un etaj distanță, a fost mutat sediul televiziunii locale Tele3. Într-un județ condus de la Revoluție încoace de PSD și înaintașii lui, cele două posturi făceau notă discordantă, fiind singurele care aveau o politică editorială critică la adresa reprezentanților puterii, făcând publice abuzuri și derapaje de la legalitate și normalitate. Inevitabil, ambele posturi au devenit victime ale excesului de putere al PSD. După o serie de emisiuni ce dezvăluiau comportamente și fapte ale unor șefi de instituții, susținuți de PSD, lideri ai partidului au încercat să le închidă. Proiectul Realitatea a murit în scurt timp. Jurnaliștii postului Tele3 au fost hăituiți, ani de zile.

Ziua în care PSD ne-a tăiat curentul

În iunie 2013, fostul vicepreședinte al PSD Gorj, Laurențiu Ciurel, pus manager la Complexul Energetic Oltenia, a intrat peste jurnaliști, în clădirea respectivă, pe care compania o abandonase înainte de a finaliza lucrările de amenajare, spațiu ce făcea obiectul unui contract. Brusc, protejatul lui Victor Ponta și-a dat seama că are nevoie de spațiul respectiv, pentru încă un sediu secundar. Încălcând orice normă legală, în materie de contracte civile, Ciurel a dat buzna în studiouri și în birouri, dar nu singur, ci cu o cohortă de jurnaliști, de la posturi aservite, declarând că cere eliberarea spațiului. Acțiunea vicelui PSD venea în aceeași zi în care avea loc un miting la care au participat 4.000 de mineri care îi cereau demisia, una dintre structurile sindicale fiind acționar la televiziunea locală. În timpul protestului, în timpul unei declarații, managerul Laurențiu Ciurel a amenințat jurnalistul televiziunii Tele3. Neavând o explicație de bun simț și legală, pentru violarea sediului, pesedistul s-a încurcat în propriile minciuni. Inițial a spus că a trimis o notificare pentru o întâlnire fixată la ora 1 p.m, în sediul televiziunii, ca imediat apoi să spună că a așteptat la sediul companiei, pentru că acolo era locul întâlnirii.

Cum intimidarea nu a funcționat, a cerut în instanță evacuarea. Văzând că nu poate scoate televiziunile din clădire deoarece instanța nu i-a dat dreptate, Laurențiu Ciurel a dat ordin să fie debranșat de la electricitate întregul imobil. Pentru a asigura emisia, a fost folosit un generator, iar seara, pe scările ce duceau la etaj unde erau amenajate studiouri, erau folosite lumânări încât invitații la emisiuni să fie ghidați. În video-ul de mai jos, vedeți filmul unei hărțuiri a jurnaliștilor, de către fostul lider PSD

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here