Cum îi minte Iordache pe mineri. Joaca de-a ordonanța de guvern

0
1539

Senatorul liberal, Ion Iordache, s-a cocoțat pe problemele minerilor, după ce legea privind reducerea vârstei de pensionare a fost aprobată și promulgată. Deși a contestat-o vehement, alături de ceilalți doi parlamentari de Gorj, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, senatorul a „mirosit” că aceasta îi poate aduce beneficii de imagine, nemaifiind decât un pas, pentru a putea fi aplicată, astfel încât angajații Complexului Energetic Oltenia să iasă la pensie, cu 13 ani mai devreme. Pentru asta, au fost propuse mai multe variante, cea mai rapidă fiind emiterea unei ordonanțe de urgență a guvernului. Știind că un guvern interimar nu poate da astfel de acte, Ion Iordache simulează supărarea, ba chiar protestul alături de cei direct implicați, minerii și energeticienii. Marți, angajații pe comunicare ai senatorului au trimis un comunicat de presă mass-media locale și un text de ordonanță de urgență a guvernului, explicând că acesta a fost scris cu indicațiile prețioase ale unor cadre de la universitatea locală, Constantin Brâncuși. Presa locală a „înghițit” informația servită de parlamentar, ca niște pelicani înfometați, fără să spună că o ordonanță de urgență trebuie elaborată de aparatul Guvernului, care își asumă responsabilitatea emiterii sau că este inițiată de un minister. În cazul de față, ministerul inițiator trebuie să fie cel al Muncii.

De la Iordache dezlegare: „Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență”

Nici „eminențele” universitare nu au refuzat invitația senatorului din Turceni, de a sări cu toții în penibil. În comunicatul de presă ce însoțește așa zisa ordonanță de urgență a guvernului, oamenii lui Ion Iordache care l-au conceput susțin că senatorul a format un „grup de lucru”, care a emis textul fără nicio valoare. „În această situație am constituit un grup de lucru format din juriști independenți, profesori universitari, specialiști ai Consiliului Legislativ și lideri de sindicat. După mai multe dezbateri, grupul de lucru a elaborat un text de ordonanță de urgență care, în opinia specialiștilor, dacă va fi adoptat, va rezolva problema pensionării anticipate”, se arată în comunicatul amintit.

Ordonanța de urgență a „guvernului Iordache” nu face altceva, decât să copiere fragmente din Legea 197/2001, care a introdus și minerii și energeticienii în categoria celor care muncesc în condiții speciale și beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Cerința ce trebuie îndeplinită de o viitoare ordonanță de urgență este de a introduce explicit în text terminologia de retroactivitate.

Cu nici jumătate de an înainte, când proiectul era blocat la Camera Deputaților și comporta amendamente, senatorul Ion Iordache și cei doi deputați PNL de Gorj îl combăteau, liberalii mințind chiar că au depus intervenții de modificare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here