Dan Ilie Morega, arest la domiciliu, cu dispozitiv electronic de supraveghere

0
192

Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, a fost plasat în arest la domiciliu, cu obligația de a purta o brățară electronică de supraveghere. Măsura a fost dispusă de magistrații Judecătoriei Sectorului 1 București, după ce Morega a fost filmat la volanul unei mașini, cu care a produs o tamponare în trafic, deși îi fusese suspendat dreptul de a conduce și se afla sub control judiciar. Procurorii au cerut arestarea preventivă a acestuia, propunerea fiind respinsă de judecători, care au dispus arestul la domiciliu, pentru 30 de zile. ”Solutia pe scurt: În temeiul art. 242 alin. 3 C. proc. pen. rap. la art. 223 alin. 1 lit. d şi art. 227 alin. 1 C.proc.pen., respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, vizând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, cu privire la inculpatul Morega Dan-Ilie, ca nefondată. În temeiul art. 242 alin. 3 C.proc.pen. rap. art. 215 alin. 7 C.proc.pen., art. 223 alin. 1 lit. d) C. proc. pen. şi art. 218 alin. 1 C. proc. pen., înlocuieşte măsura controlului judiciar, dispusă prin ordonan?a nr. 2404/160/P/2024, din data de 13.03.2024, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucure?ti, faţă de inculpatul Morega Dan-Ilie, … , cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei. În baza art. 221 alin. 1 C.proc.pen., impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi domiciliul …, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza. În baza art. 221 alin. 2 lit. a) C.proc.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia să se prezinte la organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi ?i libertă?i, judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat. În baza art. 221 alin. 3 C.proc.pen. rap. la art. 215 alin. 2 lit. g) şi i), obligă inculpatul ca, pe durata arestului la domiciliu: – să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; – să se supună măsurilor de control, îngrijire sau tratament medical în scopul tratării afecţiunilor cu care a fost diagnosticat; – să nu conducă vehicule pe drumurile publice”, se arată în hotărârea magistraților.
Judecătorii specifică în decizia pronunțată sâmbătă, că măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în cazul în care este încălcată.
Dan Ilie Morega este acuzat că a continuat să conducă, după ce polițiștii i-au suspendat acest drept și i s-au întocmit șase dosare penale. În urmă cu trei săptămâni, el a fost internat la Psihiatrie și supus unei evaluări, de o comisie de specialitate, care a stabilit că avea discernământ diminuat. Morega nu a acceptat nici concluzia medicală și nici medicația și a continuat să șofeze, folosindu-se de permisul pe care nu l-a predat poliției, după ce i s-a suspendat dreptul de a-l mai utiliza.
Fostul politician, acum în vârstă de 78 de ani, a prezentat presei documentele comisiei medicale. Deși concluziile medicale și aparițiile publice au arătat o depreciere a capacității de a gestiona anumite situații, Dan Ilie Morega a fost folosit de unii jurnaliști, pentru a genera știri, cu încălcarea limitelor legale în privința drepturilor fundamentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here