Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a refuzat să participe la alegerile ce au loc azi, pentru desemnarea conducerii PNL Gorj, unde unul dintre candidați îl umilea, la momentul desemnării ca premier și trimitea o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis, prin care contesta reprezentativitatea lui Ciucă.
În schimb, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat prezența la conferința de la Târgu Jiu, girând tabăra din care fac parte doi afaceriști, care au pus bazele unor firme de producere a energiei, concurente Complexului Energetic Oltenia. De altfel, Popescu a fost numit „groparul” energiei pe bază de cărbune, implicit al CEO.
Șefii PNL nu au „onorat” invitația de a participa la alegerile ce se desfășoară azi, în organizația Gorj. Nici președintele Nicolae Ciucă, nici secretarul general, Lucian Bode, nu au confirmat prezența. Ciucă a fost contestat de unul dintre candidați, Ion Iordache, în urmă cu un an, când a fost desemnat premier. Iordache i-a adresat, atunci, o scrisoare deschisă, lui Klaus Iohannis, cel care l-a girat pe Nicolae Ciucă și îl apostrofa pentru „mutarea” pe care o considera o eroare strategică.
Senatorul Ion Iordache, care își pregătea atunci plecare spre Forța Dreptei, îl acuză pe președintele Iohannis că sacrificat „economia și sănătatea tuturor pentru acapararea Partidului Național Liberal, sfidând toate regulile. […] Desemnarea lui Nicolae Ciucă, un premier fără majoritate parlamentară, forțând o alianță cu PSD, întrece orice limită!”, susținea Iordache, în scrisoarea făcută publică pe 22 octombrie 2021, pe care o încheia cu afirmația „Eu nu voi fi parte la această trădare”.
După nici un an în noul partid, ale cărui baze le-a pus, alături de Ludovic Orban și alți liberali supărați de pierderea șefiei partidului, Ion Iordache s-a întors în PNL, după ce și-a găsit susținători, la centru, precum Gigel Știrbu, desemnat președinte interimar al PNL Gorj sau Virgil Popescu, ministrul Energiei, apărător al afacerilor ce se vor o alternativă la termocentralele pe bază de cărbune. Deși structura pe care o contesta, în urmă cu un an, a rămas aceeași, iar strategiile PNL nu s-au modificat nici ele, în sensul indicat de senatorul demisionar, Ion Iordache țintește acum o funcție de conducere, în „gașca” pe care o acuza de trădare.
Excepțiile Iordache și „generalul lui Ponta”, asociați în firme concurente CEO
Pentru ca Iordache să poată candida la șefia organizației liberale, Biroul Politic Național a dat o derogare de la statut, care nu-i permitea să acceadă în funcția de conducere, deoarece nu avea vechimea necesară în partid. Alături de senatorul cu un bogat traseu politic (ALDE, PSD, PNL, Forța Dreptei), i-a fost dată derogare și lui Ioan Sîrbu, numit „generalul lui Ponta”, pe care fostul lider PSD l-a pus candidat în capitală. Sârbu a beneficiat de pe urma asocierilor politice, cu mai multe partide, a fost acuzat că a ajuns în funcții, fără concurs, la fel și fiul lui și a fost acuzat de plagiat.
Cei doi candidați cu derogare, Ion Iordache și Ioan Sîrbu, au în comun firme, în care au fost asociați și care au fost înființate la momentul în care se pregăteau documentele ce prevedeau finanțări pentru crearea de parcuri fotovoltaice. Două societăți, ce au fost create la Turceni aveau ca asociați pe actualul senator Iordache, care deținea peste o mie de hectare de teren în zonă, magnatul Gabriel Comănescu (proprietarul unor platforme petroliere și al unei flote navale, în Marea Neagră), generalul Ioan Sîrbu (fost director al Spitalului Militar Central), Remus Vulpescu (administratorul special care a cerut insolvența Hidroelectrica), fiul controversatului PSD-ist Iulian Iancu și alții.
Despre afacerea de la Turceni, în care sunt implicați mai mulți băieți deștepți, Presa fără Stăpâni a scris pe larg AICI.