Directori CEO și angajați ai Ministerului Energiei, acuzați că vor să închidă „pe șest” încă 2 grupuri energetice. 7.500 angajați ar fi disponibilizați

0
581

Reprezentanții a trei confederații sindicale din minerit și energie cer demiterea unor directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia și a unor angajați ai Ministerului de resort, pe care îi acuză că au elaborat o strategie paralelă celei trimise spre aprobare Comisiei Europene, prin care se mărește numărul grupurilor energetice, ce urmează a fi închise. Într-un comunicat de presă, conducerile celor trei confederații susțin că, în următorii opt ani ar urma să se pună lacătul pe grupurile pe bază de cărbune, din care ar rămâne doar 3, față de 5, cât este prins în actualul plan de restructurare trimis Comisiei Europene. „Am stabilit că, în săptămâna 15-19.02.2021, vom solicita o întâlnire cu domnul Popescu Virgil – Ministrul Energie, pentru a clarifica susținerea de către statul român, prin reprezentanții ministerului, a Planului de restructurare – decarbonare, trimis la Bruxelles, în care perspectiva anilor 2030, prindea S. Complexul Energetic Oltenia S.A., cu un număr de 5 grupuri funcționale pe cărbune. Există în momentul actual, suspiciunea ca anumiți funcționari cu rang de directori din Ministerul Energiei, dar și unii membri ai Directoratului companiei nu sunt demni de statulul pe care îl au, făcând lobby pentru notificarea Comisiei Europene, în vederea reducerii la 3 a grupurilor funcționale pe cărbune, având ca rezultat restructurarea unui număr de 7500 salariați, proveniți din zona Turceni, Motru, Jilț, Mehedinți și Craiova până în 2025.

Solicităm pe cale de consecință, în situația confirmării celor sesizate, demiterea sau demisia de onoare a celor implicați în sabotarea interesului național și periclitarea stabilității Sistemului Energetic Național, prin măsurile ce doresc a le impune, cu scopul vădit de a facilita anumite grupuri de interese”, se arată în comunicatul emis de Federația Naționala a Sindicatelor din Electricitate Univers, Federația Naționala Mine Energie și Federația Sindicatelor Libere și Independente Petrol Energie.

Reprezentanții minerilor și energeticieni lor au participat, până ieri, la discuții cu liderii partidelor politice parlamentare, cerând susținere în Camera Deputaților, pentru modificarea legii privind ieșirea mai devreme la pensie. „Avand in vedere solicitările din scrisoarea deschisă adresată clasei politice și situația actuala “delicata” a S Complexul Energetic Oltenia S.A., am solicitat sprijin pentru :

-Modificarea proiectului de lege pentru a exista posibilitatea acordării de condiții speciale pentru mineri și energeticieni;

-Adoptare unui act normativ în vederea acordării de venit de completare pentru salariații care vor intra într-un program de restructurare”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here