Dosarul Brâncuși. Daju: Ansamblul a suferit o serioasă declasare. Cel mai bun lucru pe care-l poate face statul român e să retragă dosarul

0
888

„Singurele alegații aparțin deputatului Weber, care se ocupă de cultivarea roșiilor”

Amânarea luării unei decizii în privința includerii Ansamblului „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO este o declasare a operelor de la Târgu Jiu, susține jurnalistul de investigații Narcis Daju. Licențiat în fenomenul Brâncuși și unul dintre apărătorii operelor din Gorj, Daju critică pasivitatea oamenilor de cultură, care nu au luat atitudine, față de catalogarea ansamblului monumental al lui Constantin Brâncuși ca memorial de război. Jurnalistul incriminează, în egală măsură, ducerea în derizoriu a fenomenului Brâncuși, de către politicieni, pe care îi indică drept principalii vinovați de ceea ce se întâmplă cu operele marelui sculptor și cu încadrarea greșită a Ansamblului “Calea Eroilor”, care a dus la o nouă amânare de includere în patrimonial mondial.

Narcis Daju spune că, în dosarul redepus pentru o candidatură pe lista patrimoniului universal, au fost incluse obiective de război, pe care cei prezentați drept specialiști responsabili de documentație le-au “legat” de ansamblul lui Constantin Brâncuși. Podul Ferdinand și tunurile de pe malul Jiului au fost incluse în „salata” trimisă Comitetului Unesco.

Jurnalistul este de părere că autoritățile române ar trebui să retragă dosarul “Brâncuși”, pentru a evita o respingere umilitoare și pentru a reabilita imaginea ansamblului și să depună o nouă candidatură, peste câțiva ani, după un proces de reabilitare și promovare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here