Energetica: Instalaţiile electrice din Termocentrala Mintia au rămas fără personal autorizat de întreţinere

0
591

Termocentrala Mintia a rămas fără personal pentru mentenanţă şi menţinerea în siguranţă a instalaţiilor, a anunţat, marţi, Federaţia Energetica, care atrage atenția că satele aflate în aval de barajul de pe Mureș sunt în pericol.

”Începând cu data de 25.09.2023, orele 24:00, Termocentrala Mintia a rămas fără personal pentru mentenanță și menținerea în siguranță a instalațiilor după ce proprietarul a denunțat unilateral contractul cu firma de mentenanță.
La acest moment, barajul de pe râul Mureș din Mintia Sat reprezintă un pericol iminent, iar neexploatarea în condiții de siguranță poate duce la un dezastru pentru satele aflate în aval, cât și la un dezastru ecologic – în condițiile în care termocentrala nu are autorizație de funcționare. Au fost transmise măsuri clare de către autorități, dar ignorate complet de către proprietar. Autorităţile A.N. Apele Române Hunedoara, cât şi cele din judeţul Mureş au dat dispoziţii clare ca barajul să fie supravegheat şi exploatat în permanenţă, 24 din 24, de către personal autorizat. Având în vedere dezastrele care s-au întâmplat în ultima perioadă, atragem atenţia autorităţilor competente să ia măsurile necesare deoarece proprietarul termocentralei, Mass Global Energy, ignoră total legislaţia română, cât şi cea europeană făcând o confuzie totală între România şi Irak”, arată sursa citată.

Alte obiective rămase fără supraveghere, susțin reprezentanții Federației Energetica, sunt depozitul de zgură şi cenuşă Mal Drept Mureş şi depozitul de zgură şi cenuşă Bejan, care trebuie supravegheate în permanenţă.

„Instalaţiile electrice din Termocentrala Mintia de 6 KV(6000 KW) au rămas fără personal autorizat de întreţinere şi supraveghere – condiţie obligatorie pentru Sistemul Energetic Naţional. Atragem atenţia autorităţilor competente să ia măsuri urgente pentru evitarea unor dezastre de proporţii. De asemenea, solicităm autorităţilor locale să verifice activitatea societăţii deoarece pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a mediului şi a sistemului energetic”, se mai arată în comunicatul Energetica.

Termocentrala Mintia a fost achiziționată de Mass Global Energy, în 2022, contra sumei de 91.236.832,87 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here