Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus, la Târgu Jiu, că renegocierea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia nu este importantă, pentru că strategia Uniunii Europene vizează acum energia regenerabilă și nucleară. Fostul premier, care candidează pentru președinția țării, a afirmat că România ar putea fenta planul parafat cu Comisia Europeană, deși partea română a primit bani europeni, pentru a pune în aplicare planul respectiv, de decarbonare.
”Trebuie să ne uităm la noile perspective strategice la nivel european, prin care UE își propune două lucruri importante, care schimbă un pic mai mult decât ne așteptam tot ceea ce înseamnă perspectiva viitoare. Dacă până aci, băncile europene nu se gândeau să asigure finanțarea pentru domeniul energetic și mă refer la energia nucleară, nu ofereau credite pentru industria de armament, totalmente, 180 de grade, se schimbă această perspectivă și vedem că intenția UE este să obțină o independență din punct de vedere energetic, de aceea vedem toate dezvoltările pe energie regenerabilă, pe energie nucleară și industria de armament. Vorbesc de industria națională de armament sau industria europeană, pentru că Gorjul are o componentă importantă din această perspectivă, am fost în vizită la Sadu, știu ce este acolo. Ca atare, cred că orice chestiune poate fi negociabilă, mai ales în contextul în care ne pliem pe intenția, pe obiectivul UE de obținere a independenței energetice”, a declarat fostul premier liberal.
Nicolae Ciucă a mai spus că la CEO ”s-a trecut pe componenta regenerabilă” și urmează transferul pe gaz, făcând referire chiar la prevederile din planul de restructurare a companiei. ”Ministrul Burduja a fost acum la Bruxelles, a discutat cu toți responsabilii de acolo și eu sunt convins că vom putea să gestionăm și să avem o soluție inclusiv pentru Complexul Energetic Oltenia, mai ales în condițiile în care s-a trecut pe componenta regenerabilă și parte din ceea ce înseamnă producția de energie urmează să fie transferată pe gaz, mai durează până în momentul în care se realizează această toată tranziție, să putem folosi toate resursele energetice de care dispunem”, a spus Ciucă, la Târgu Jiu.
Las că merge și așa?
Atunci când i s-a spus că prelungirea folosirii resurselor actuale are nevoie de o renegociere cu Comisia Europeană, iar ministrul Energiei a recunoscut că renegocierea ține de un studiu de adecvanță, ce trebuie făcut de Transelectrică, fostul premier a spus că Sebastian Burduja a vorbit ”procedural” și că aceste proceduri ar putea fi fentate, adică România ar adopta principiul ”las că merge și așa”, motivând criza de energie la nivel zonal european.
”Domnul Burduja a vorbit din punct de vedere procedural. Eu mă uit că tot ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră necesită de la sine, capacități de energie.Cărbunele în continuare pentru România, reprezintă o sursă de producere a energiei. Ca atare, indiferent de cel care face studiul sau nu-l face, piața este cea care dictează nevoia de energie. Și atunci când va fi nevoie și dacă se întâmplă și alte distrugeri la nivel energetic în țara vecină, cu certitudine vom funcționa cu sau fără aprobare, astfel încât să ne asigurăm energia”, a declarat fostul premier PNL, Nicolae Ciucă, la Târgu Jiu.
Despre cei 1.800 angajați ai Complexului Oltenia, pe perioadă determinată, Ciucă a afirmat, fără detalii, că ”se vor găsi soluții”, deși compania a prognozat, pentru anul viitor, o nouă reducere a numărului de salariați.