Fost primar, trimis în judecată, pentru șpagă ascunsă în diamante. Cauțiune de un milion de euro

1
615

Fostul primar al Sectorului 1, din București, deputatul Daniel Tudorache, a fost trimis în judecată, pentru trafic de influență și spălarea banilor. Tudorache este acuzat că a ascuns șpăgile cerute de la un om de afaceri, cumpărând imobile în valoare de 305.000 euro și 470.000 lei și bijuterii, inclusiv diamante, de aproximativ două milioane de euro. Fostul edil se află sub control judiciar, fiind stabilită o cauțiune de 1.000.000 euro. Alături de Tudorache au mai fost trimiși în judecată fosta soție a acestuia, în cazul căreia s-a impus o cauțiune de 200.000 euro și o persoană din anturajul fostului primar, care ar trebui să achite o cauțiune de 75.000 euro. „În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”.

Cum a ascuns primarul banii, pe care nu-i putea justifica

Anchetatorii au demonstrat că, în perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite, care reprezentau o medie de o mie de euro pe lună.
„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, acesta ar fi procedat la:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
– achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.
– restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

1 COMENTARIU

  1. Constat,nu cu stupefacție ci cu satisfacție,ca cea mai lamentabila categorie sociala (culmea aleasa de noi)care a făcut toate compromisurile,toate afacerile oneroase,licitații trucate cu șpăgi de 20%și multe altele.Majoritatea dintre acești primari nu au avut nici o treaba cu ce au promis ei având numai dorinta de parvenire și îmbogățire.Bine ca nu sunt lăsați nici după ce nu mai sunt primari.Atentie Bobaru se strânge lațul !!
    .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here