Foste jurnaliste, migrate în politică, s-au dedulcit cu sinecuri, oferite de noile contexte, cu ajutorul liderilor care le-au propulsat în posturi pentru care nu au competențe. Consiliera senatorului PNL, Ion Iordache, a primit contracte de la asociația condusă de cumnata politicianului, actuala prefectă de Gorj. Purtătorul de cuvânt al PSD și consiliera deputatului Mihai Weber, a fost băgată în Consiliul de Administrație al uzinei de armament de la Sadu, deși are experiență în televiziune și creșterea oilor și caprelor. O altă angajată în mass-media, ajunsă lider politic, a primit trei posturi în același timp și i-a fost creat special un post de conducere.
L-a urmat pe Iordache prin 4 partide, în 4 ani. Recompensa: contracte pe bani publici
Consiliera afaceristului Iordache a devenit traseist politic, din atașament față de șef. Gabriela Târsu, fostă Gîngioveanu, l-a urmat pe Ion Iordache în patru partide, în ultimii patru ani.
În 2018, după ce a plecat de la televiziunea locală la care realiza o emisiune ce-i trăda părtinirea politică, Târsu a apărut de-a dreapta afaceristului din Turceni, Ion Iordache, care ajunsese lider local în ALDE. A fost prezentată, inițial, ca purtător de cuvânt, iar în scurt timp a fost „promovată” șefă a femeilor din organizație. După ieșirea de la guvernare a ALDE și după alegeri ce nu i-au adus nimic, Iordache a bătut la ușa PSD, unde a introdus-o și pe Gabriela Gângioveanu, care și-a motivat decizia spunând că are încredere în social-democrați și a primit funcția de vicepreședinte al organizației de femei de la Târgu Jiu.
După câteva luni, când încercările lui Ion Iordache de a ajunge pe lista de parlamentari au eșuat, consiliera a demisionat și ea din PSD-ul în care își declarase încrederea. Ajuns senator pe listele PNL, Iordache a făcut-o consilieră la cabinetul senatorial pe fost jurnalistă. Politicianul s-a supărat și a plecat la Forța Dreptei, unde și-a făcut apariția și Gabriela. De câteva luni, senatorul s-a întors în PNL, după ce și-a aranjat accederea în funcția de președinte, iar Gabriela Gîngioveanu l-a urmat și aici și a primit chiat o funcție importantă politic, fiind desemnată secretar general.
Contracte de zeci de mii de euro, prin firma fără NICIUN angajat
Pe traseul politic, Târsu a făcut o haltă la Primăria Peștișani, fiind remunerată printr-un proiect cu finanțare europeană. În 2020, a fost angajată part-time, însă surse locale spun că fosta jurnalistă nu a trecut prea des prin comună. Consiliera senatorului din Turceni a beneficiat, în ultimii ani, de contracte din bani publici, în zona de influență a șefului. Unele dintre ele le-a obținut de la asociația condusă de cumnata lui Iordache, Cristina Cilibiu, actuala prefectă de Gorj.
Firma MGC PARS, la care Gabriela Gîngioveanu este unic asociat și administrator, a primit 210.505 lei, prin Asociația Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sudul Gorjului și Asociația GAL Amaradia Gilort, împărțiți în patru contracte, pentru „organizare de evenimente” și materiale promoționale, în 2019 și în 2021. Deși scopul declarat al organizațiilor de acest fel este dezvoltarea comunităților rurale, parte din fondurile publice obținute se scurg către acoliți, pe activități sau acțiuni inutile.
Firma a obținut, numai în acest an, prin două contracte, de la Primăria Bolboși, 103.050 lei.
Pe 11 iulie a.c., Primăria Bolboși contractează firma MGC Pars, să organizeze zilele comunei. Valoarea contractului: 89.050 lei. În luna septembrie, aceeași primărie acordă un nou contract, în valoare de 14.000 de lei, firmei Gabrielei Târsu, pentru „servicii de organizare evenimente – festivalul lăutarilor”.
Firma prin care a câștigat peste 300.000 de lei, din bani publici, figurează cu zero angajați, în ultimii trei ani, conform datelor oficiale, de pe portalul ANAF.
De la afaceri cu oi și capre, plasată în Consiliul de Administrație al Uzinei de armament Sadu
O altă fostă jurnalistă, adoptată de PSD, a fost recompensată cu un post în Consiliul de Administrație al Uzinei de armament de la Sadu, deși nu avea nici expertiză, nici pregătire în domeniu.
Manuela Misăilescu (pe numele adevărat Maria), a ajuns în structura de conducere a unității, la propunerea (!) Ministerului Economiei, ca autoritate publică tutelară pentru Compania Romarm, în subordinea căreia se află uzina de la Sadu. Misăilescu (fostă Novăceanu) a lucrat în presa locală, ca reporter și realizator de emisiuni, la TV Sud, iar în 2021 a sărit în zona politică, mai exact la PSD, unde a fost angajată ca și jurist, consilier al deputatului Mihai Weber și purtător de cuvânt al filialei Gorj a formațiunii conduse de parlamentar.
Omul de PR al liderului PSD Gorj deține un PFA, cu obiect de activitate „creșterea ovinelor și caprinelor”, pe care are o activitate intensă: deține câteva sute de capete de animale, a obținut certificat de producător în agricultură, are nouă loturi de pășune, pentru care obține subvenții consistente de la stat și a solicitat fonduri pentru înființarea unui centru de închiriere în Baia de Fier.
I s-a creat post de șef și a primit teren gratuit de la primărie
O altă fostă angajată în presă, plecată în politică, a avut un parcurs meteoric. Anca Bordușanu a fost pusă purtător de cuvânt al PSD Gorj, apoi făcută consilier județean, băgată în societăți ale Complexului Oltenia, pe posturi importante și împinsă, în cele din urmă, în funcția de președinte al organizației de femei a PSD. Fosta jurnalistă a primit cadou un post, ce a fost creat special pentru ea, la societatea Medserv Min.
Angajată initial fără concurs, la societatea la care CEO este acționar, Bordușanu a fost promovată la conducerea unui compartiment nou crea, Biroul Strategii – Dezvoltare – Juridic, deși era stagiar, iar timp de doi ani, nu putea, conform legislației, să dețină funcții. Biroul respectiv a fost înființat în august 2019, printr-o hotărâre AGA, ce schimba organigrama și statul de funcții, iar printre semnatarii documentației s-a numărat chiar și Anca Bordușanu. Ea fusese angajată consilier juridic la Medserv Min, cu un an în urmă, fără concurs, în baza unui interviu, susținut cu o comisie formată din economiști. Detaliile angajării au fost prezentate de Presa fără stăpâni, AICI.
Anca Bordușanu s-a bucurat de sinecuri și în timpul fostei conduceri PSD, asigurate de Florin Cârciumaru. Jurnalista a primit, de la fosta administrație, teren gratuit, în cartierul în care au apărut vile ale odraslelor și pilelor unor privilegiați ai vremii. Averea familiei a crescut, în ultimii ani, în care politiciana a început să obțină funcții politice, dar și în instituții de stat, iar afacerea soțului a sporit și ea, cu numeroase contracte. De la purtător de cuvânt, Bordușanu a ajuns consilier județean și membru în ATOP, organism ai cărui membri au indemnizații de 3.000 de lei. Deși nu mai lucra în presă, a menținut un site obscur, prin care a continuat să primească bani, din contracte cu primăriile din județ. A fost împinsă în funcția de director al Merserv Min, iar în paralel, a susținut și seminarii, la UCB, unde a fost încadrată tot fără un concurs, deși nu a studiat materiile pentru care susține partea aplicativă, iar la examenul de licență a luat nota 5, la proba scrisă, de testare a cunoștințelor de specialitate, din timpul facultății. Despre acest aspect, Presa fără stăpâni a scris, pe larg, AICI.
Acolo unde sprijinul partidului nu a putut ajunge, la examenul pentru intrarea în magistratură, Anca Bordușanu a fost respinsă, vocea și talentul nemaifiind suficiente.