Ionel Manțog, în lista condamnaților cu titluri

0
1059

Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Ionel Manțog, condamnat în dosarul strămutaților de lux, acuzați că au prejudiciat Compania Lignitului, se află printre beneficiarii de titluri onorifice, acordate de președinție. Numele acestuia apare pe lista decoraților penali, cărora președintele Klaus Iohannis a anunțat că le va retrage distrincțiile. Fostul lider politic deține Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din anul 2000. Titlul i-a fost conferit prin Decretul nr. 555 din 1 decembrie 2000. Deși nu a avut nicio contribuție notabilă, care să-l recomande pentru un titlu onorific, fostul director din Societatea Națională a Lignitului Oltenia s-a bucurat de privilegii, chiar și după condamnarea penală la cinci ani de închisoare cu executare. „Cavalerul” a fost găsit vinovat că s-a folosit de informații clasificate din interiorul fostei SNLO, care stabileau traseul excavatoarelor. Manțog și fostul director al companiei, Ion Vulpe, au cumpărat case de țară și terenuri, în zonele rurale, ce urmau a fi demolate, pentru care au fost despăgubiți de unitatea minieră, construindu-li-se vile într-un cartier de lux, din municipiul Târgu Jiu.

În 2006, DNA i-a trimis în judecată pe cei doi, iar dosarul a trenat șase ani. Abia în 2012, Manțog a fost condamnat și încarcerat în Penitenciarul Tg Jiu, de unde a ieșit în 2015.

Ionel Manțog este printre primii beneficiari de titluri onorifice, acordate de președinție, acestea nemaifiind acordate o perioadă, dar reluate în 2000.

Alți 11 decorați, care au suferit condamnări penale, vor rămâne fără titlurile acordate de-a lungul anilor, de Președinția României. Aceștia sunt Adrian Năstase, Gheorghe Bucur, Miron Mitrea, Dorinel Mihai Mucea, Gheorghe Mencinicopschi, Emilian Cutean, Adrian Severin,  Dan Vociulescu, Mircia Muntean, Anghel Gh. Cristian, Irina Paula Jianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here