Ministrul Energiei promise NIMIC și sindicaliștii îl aplaudară. Teatru scurt, scena II: Rediscutarea planului de restructurare a CEO, dar cu bugetul aprobat inițial

0
1271

Teatrul pe care îl joacă, de o săptămână, lideri din Complexul Oltenia, a continuat, azi, la Ministerul Energiei. Sindicaliștii din două federații au anunțat, după o întâlnire cu ministrul Virgil Popescu, o mare reușită, care, în realitate, nu înseamnă nimic. Ambele părți au făcut publică o minută, din care reiese că șeful de la Energie a promis discuții cu reprezentanții Comisiei Europene, pe marginea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, dar fără să renegocieze și bugetul necesar procesului. Concret, ministrul Energiei a promis ceea ce oficialii europeni au anunțat de aproape jumătate de an și anume lărgirea termenelor impuse pentru producția de energie pe bază de cărbune, din cauza crizei generate de războiul din Ucraina.
„Am discutat despre pașii ce îi vom face pentru a crește producția de cărbune și producția de energie electrică pe bază de cărbune. Le-am transmis că voi susține și promova în Guvern actele normative pentru asigurarea fronturilor de lucru ale CEO. Totodată, vom demara discuțiile cu CE pentru adaptarea planului de restructurare al CEO Oltenia, cu încadrarea în bugetul aprobat pentru program, și despre legea decarbonizării, pentru o nouă corelare necesară în actualul context de securitate„, este anunțul publicat de ministrul Energiei, după întâlnirea cu liderii celor două federații.
În urmă cu opt zile, liderii Univers și ai Federației Mine-Energie au organizat un simulacru de ședință, precedată de o conferință de presă, anunțată odată cu aruncarea „pe surse” a informației că sindicaliștii vor anunța grevă generală, informație pe care nu au mai prezentat-o și au înlocuit-o cu amenințarea pichetării Guvernului cu 500 de protestatari, dacă nu se decretează stare de urgență în sistemul energetic.
Între timp, o decizie a instanței, care bloca activitatea Carierei Roșia, a fost anulată de o instanță superioară, lucrurile au revenit la normal, iar starea de urgență nu s-a mai justificat.
Cât despre anunțata creștere a producției de energie la Complexul Energetic Oltenia (clamată azi de liderii sindicali), ministrul Energiei vorbea încă din luna aprilie, când anunța că CEO își va mări producția, ceea ce implica, automat, și mărirea capacității de extragere a cărbunelui, adică materia primă necesară în procesul de producere a electricității.
Atunci, Virgil Popescu susținea că nu se schimbă strategia de renunțare la centralele pe cărbune, decizie pe care nici azi nu a retractat-o. ”Nu ne-am schimbat strategia de a trece de la cărbune la regenerabil cu ajutorul combustibilului de tradiţie, gaz şi trebuie să ne uităm la particularitatea România, avem rezerve de gaze pe care vrem să le aducem din 2026 – 2027″, declara ministrul Energiei, în luna aprilie, citat de financialiltelligence.ro, când anunța doar o mărire temporară a producției de energie pe bază de cărbune, din cauza crizei, până la punerea în funcțiune a noilor tehnologii asumate în planul de decarbonizare. Același lucru l-a spus și azi, însă liderii de sindicat, care au înțeles mesajul, fac pe proștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here