NAŢIONAL! KOVESI: „Am deţinut cele mai înalte poziţii” – Audiere pentru funcţia de procuror şef european

0
636

Am deținut cele mai înalte poziții în Serviciul de procuratură în România: procuror general al României timp de 6 ani și procuror șef DNA timp de 5 ani. DNA e o structură cu competențe exclusive pentru corupție, fraudă financiară și fraudă cu fonduri europene.

Crearea unui parchet european independent și eficient este o oportunitate profesională unică. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni.

Avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul European să fie eficient.

Vizunea mea pentru Parchetul European: instituția trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele. Trebuie să se pregătească infrastructura umană și financiară, să se creeze un sistem de gestionare a cazurilor în cooperare cu statele membre, să se definească reguli interne și să se adopte toate regulile administrative.

Am experiență îndelungată în coordonarea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune publică. Pentru mine recuperarea daunelor este cea mai importantă. În mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 miliarde de euro. Am identificat diferite tipoogii de fraude financiare, ceea ce mă va ajuta să iau decizii strategice.

Eu cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept și să aibă o busolă morală puternică. Noi trebuie să respectăm legea și să respectăm drepturile persoanelor implicate în anchetă. Cred că numai o justiție profesionistă, independentă și onestă poate lupta împotriva fraudei financiare, numai o justiție independentă poate trage la răspundere

Sunt foarte conștientă că ați fost expuși la informații negative despre. Vă mărturisesc că nu am nimic de ascuns și vă stau la dispoziție pentru a vă răspunde la toate întrebările.”, a spus Kovesi, în Parlamentul European.

Kovesi a fost întrebată, de o eurodeputată a grupului socialist, dacă întrunește condițiile de a deveni procuror șef european, după ce în presă s-a spus că ea nu deține gradul de procuror de cea mai înaltă curte în România, adică de Parchet General.

”Sunt informații false. Am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Gradul profesional, condițiile sunt îndeplinite. Dețin vechimea de 15 ani, nu am colaborat cu serviciile de informații, nu am fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani și am obținut foarte bine la ultimele evaluări. Nu am colaborat cu Serviciile Secrete în sensul de a face poliție politică, nu de colaborare instituțională. De fiecare dată comunicare publică, la DNA s-a făcut cu respectarea prezumției de nevinovăție, cu respectarea legii. Am colaborat cu OLAF.”, a spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a declarat că îndeplineşte toate criteriile prevăzute de articolul 54 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor: vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informaţii, să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi să fi avut calificativul „Foarte Bine” la ultimele trei evaluări.

Update: A început audierea candidatului francez, Jean-François Bohnert. Candidatul a început vorbind în franceză, a continuat în engleză și apoi în germană.

Trimisul special Antena 3, Sabina Iosub, a venit cu precizări despre audierea candidatului din Franța. Se pare că  Jean-François Bohnert a reușit să primească aplauze după cele 7 minute, în care a vorbit în trei limbi.

”Au fost aplauze la discursul candidatului francez, care a vorbit în 7 minute extrem de interesant în trei limbi. A fascinat sala. Mare diferență de percepție asupra candidatului din Germania și a celui din Franța. Putem spune că francezul este favorit, având în vedere că deja Consiliul la votat ca și candidatul lor. Decizia va fi luată de două instituții, care trebuie să ajungă la un nume comun. Consilul a hotărât, Parlamentul European va hotărî astăzi și mâine”, a declarat Sabina Iosub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here