Firma deținută de magnatul Gabriel Comănescu, cel care s-a asociat și cu senatorul Ion Iordache, va „înghiți” o treime din fondurile PNRR, pentru componenta de energie, alături de Romgaz. GSP Power a lui Comănescu și Romgaz fac centrala pe gaze și hidrogen, de la Halânga, din județul ministrului Energiei, Mehedinți. Proiectul este unul pilot, cum presafarastapani.ro scria aici. Proiectele de cercetare sunt susținute de Uniunea Europeană, iar „jucătorii” din domeniu au „mirosit” din timp această oportunitate.
Firma GSP Power și Romgaz, care fac proiectul pe gaz de la Mehedinți, primesc o treime din banii alocați componentei Energie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Direct, fără licitație sau altă formă care să mimeze transparența în cheltuirea banilor publici.
585 de milioane euro, din totalul de 1,62 miliarde euro, sunt rezervate pentru două centrale pe gaze, a câte 159 MW, una la Halânga (Mehedinți) și una la Constanța. Informația a fost publicată de hotnews.ro. Întrebat de jurnaliști despre acest subiect, premierul Florin Cîțu nu a dat prea multe informații, ci a pasat mingea în curtea ministrului Energiei, Virgil Popescu, cel care a lăudat frecvent proiectul din județul său. Câțu a spus, joi, că i-a cerut ministrului Energiei să iasă public și să explice de ce cele două societăți, Romgaz și GSP Power, vor primi pentru două proiecte, o treime din sumele alocate pe componenta de Energie, din Planul Național de Redresare și Reziliență. Premierul Cîțu a spus jurnaliștilor că cele două proiecte „sunt niște tehnologii inovatoare ceea ce se propune prin aceste proiecte”. Alocarea sumelor, care ar urma să se facă direct de Guvern este cu atât mai paradoxală, cu cât Comisia Europeană s-a pronunțat împotriva susținerii capacităților de producție pe bază de gaz, considerată o componentă poluantă, chiar dacă într-o măsură mai mică decât cărbunele. Gazul ar trebui și el înlocuit, până la finalul perioadei de tranziție, cu capacități regenerabile.