Ofițer al Poliției Economice, reținut pentru corupție. Acuzat că a luat șpagă zeci de mii de euro

0
754

Un ofițer de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) a fost reținut pentru 24 de ore, acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, trei infracțiuni de trafic de influență, abuz în serviciu, dare de mită și permiterea unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității. Andrei Iulian Stancu este angajat în cadrul Direcției Generale de Poliție a municipiului București.

În ordonanța procurorilor se arată că ofițerul SICE a primit mită de la oameni de afaceri, pentru a-i ajuta să scape de dosarele în care erau cercetați. „În perioada februarie – aprilie 2022, în calitate de ofițer de poliție, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi pretins și primit  mai multe foloase necuvenite pentru sine si pentru alții, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora. În concret, inculpatul ar fi pretins și primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta și firma acestuia, ofițerul de poliție angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei. Inculpatul ar fi dat asigurări că diferența de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofițerul ar fi urmat să intervină pentru soluționarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispozițiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menționeze, astfel încât să poată fi emisă o soluție de clasare”, se arată într-un comunicat emis de DNA.

Ofițerul este acuzat că ar fi cerut reprezentanților a două unități sanitare, să atribuie contracte de achiziție către un om de afaceri. „Ca recompensă pentru demersurile respective, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi acceptat oferta omului de afaceri, de a primi un procentaj din contractele unităților sanitare, după momentul atribuirii. La solicitarea aceluiași om de afaceri, inculpatul Stancu Andrei Iulian i-a promis unui coleg polițist care avea în lucru o anchetă penală, în care omul de afaceri era parte vătămată, că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situația în care va soluționa mai repede dosarul penal”, se mai arată în ordonanța procurorilor DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here