Primarii acuzați de șpăgi de la firma înființată de liderul ALDE, scăpați de interceptări

0
2798

Dosarul în care mai mulți primari din Gorj și Dolj au fost reținuți, sub acuzația că au primit șpăgi, ca să acorde lucrări firmei Ydail Construct, este aproape de clasare. Instanța a anulat interceptările făcute de SRI și a dispus ca respectiva parte a probatoriului să fie înlăturată din dosar.

Tribunalul Gorj a anulat, ieri, toate interceptările făcute în dosarul în care șapte primari sunt acuzați că au primit mită, ca să acorde lucrări din bani publici, firmei ce a aparținut liderului ALDE Gorj, Ion Iordache. Din deja celebrul „Lot Ydail” face parte și administratorul societății, Ștefan Doru Șandru, cumnatul lui Iordache, cel care a preluat firma de la politician. În 2015, anchetatorii au reținut 10 persoane, printre care primari, administratorul public al orașului Rovinari și administratorul societății suspectate că a dat mita. Printre probele procurorilor s-a aflat o agendă, în care erau trecute diverse sume de bani, în dreptul fiecarui primar incriminat. De asemeni, în dosarul înaintat instanței au fost incluse și interceptări făcute de SRI, în baza unor încuviințări ale instanței. În încheierea de ședință, ce s-a desfășurat în spatele ușilor închise, adică „la secret”, completul a decis ca toate materialele de probă să fie eliminate de la dosar. „Exclude din materialul probator, toate procesele-verbale de consemnare a rezultatelor activităților de supraveghere tehnică mai sus-menționate. În conformitate cu Decizia nr. 22/18.01.2018 a Curții Constituționale, dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă, și a suporților care conțin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menționate, precum și eliminarea referirilor la aceste mijloace de probă din rechizitoriul nr.131/P/2018 din 25.07.2018 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj (excludere fizică)”, se arată în încheierea publicată pe portalul instanței.

Imperiul Ydail, construit de afaceristul Ion Iordache

Firma Ydail a aparținut actualului lider ALDE, Ion Iordache, prosper om de afaceri. Societatea a devenit un imperiu financiar, obținând contracte în întreg județul Gorj și chiar în minerit-energie. Iordache a lăsat firma cumnatului său, după ce a ajuns primar în Turceni. Chiar și după transferul în acte, Ion Iordache a fost recunoscut în continuare ca patron al Ydail, cumnatul care figurează în hârtii fiind considerat doar interfața. Afacerile firmei au prosperat, iar în ultimii ani, Ydail a pus monopol pe lucrările la drumurile județene, obținând o licitație pentru lucrările din întreg județul Gorj. Contractul de 35 milioane de euro, pentru întreținerea drumurilor județene, a pus pe butuci societatea ce aparține Consiliului Județean, Întreprinderea de Drumuri și Poduri (IDP), care efectua aceste lucrări și care a ajuns în insolvență, din cauza lipsei de contracte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here