Primarul condamnat pompează banii statului prin rețeaua pusă ILEGAL în funcțiune

0
1492

Primarul condamnat din Bumbești Pițic face afaceri pe banii primăriei. Pentru că nu a finalizat o lucrare de alimentare cu apă a comunei, Michy Nioață a încercat să facă recepția doar pe o parte a proiectului. Cum lucrarea de alimentare cu apă a localității trebuia finalizată în 2016, dar nu sunt șanse să fie recepționată până în campania electorală, pentru care edilul se pregătește, Nioață a branșat locuințele oamenilor la sistemul de apă neavizat și nedat în funcțiune.

Epopeea alimentării cu apă, după care localnicii se uită lung, de vreo șase ani, a început în 2014. Atunci, primarul Michy Nioață se lăuda cu un proiect, prin care promitea oamenilor că vor avea apă în fiecare gospodărie. Lucrarea avea ca termen de finalizare anul 2016. Termenul nu doar că a fost depășit cu patru ani, însă proiectul a fost presărat cu incidente penale.
Firma care a obținut lucrarea aparține unui fost parlamentar de Dâmbovița, SC Euro Audit Service, implicată, anul trecut, într-un dosar de furt, după ce utilajele au fost surprinse în timp ce scoteau balast, ilegal, din râul Galbenu. Polițiștii au prins utilajele societății din Târgoviște în flagrant. SC Euro Audit Service a aparținut deputatului Vasile Horga, care a cedat-o fiicei, firma devenind un abonat la banii statului. În 2014, societății din Târgoviște îi era încredințată lucrarea de alimentare cu apă a comunei Bumbești Pițic, în valoare de 4.716.508 lei, fără TVA. În total, 5 milioane de lei. Termenul de finalizare era anul 2016, termen ce nu a fost respectat, proiectul fiind presărat cu numeroase probleme. Pentru că nu au existat prospecțiuni în faza de proiectare, puțurile s-au transformat în adevărate “bombe”, din ele ieșind apă cu amoniu și chiar gaze. Ulterior, edilul Nioață a găsit o inginerie, pentru a mări bugetul lucrării.

A depus un nou proiect, de „extindere alimentare cu apă”, deși primul nu era finalizat. Suma pentru alimentarea localității a crescut cu încă 1,5 milioane de lei, bani de la bugetul statului, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. În august, anul trecut, primarul a încercat să facă recepția lucrării, dar i s-a dat peste nas cu deficiențele constatate, așa că cererea a fost respinsă.
Recepție la o lucrare schilodită. A vrut să preia niște conducte
În noiembrie 2019, primarul încearcă să se acopere și să dea o umbră de legalitate proiectului de alimentare, ce a înghițit milioane de lei și care este tot nefuncțional.

A luat cinci angajați ai primăriei, cu care a constituit o comisie și a întocmit un proces-verbal de predare-primire a unei părți din lucrarea nefinalizată. În documentul parafat de Primăria Bumbești Pițic, unitatea publică vrea să preia doar rețeaua de conducte, fără alte elemente ale contractului, adică ceva ce nu putea fi folosit. “SC Euro Audit Service SRL predă în custodie UAT Bumbești Pițic – conductă distribuție, fără cămine, pompe și hidranți”. Explicația ilogică a inițiatorilor a fost că se urmărește asigurarea apei potabile pentru populație, lucru imposibil de realizat, fără pompele și căminele ce fac parte din angrenajul care poate asigura distribuția. Mai mult, alimentarea cu apă, chiar și pentru probe, impunea folosirea întregii structuri a lucrării, ceea ce implica acordul folosirii garanției.
Oamenii, alimentați cu apă netestată. Autoritățile dorm în izmene
În aparițiile publice (contra-cost, la posturi mass-media), primarul Michy Nioață se laudă că asigură apă populației din comună, de un an de zile. Pe pagina de socializare, unde este își dispută supremația cu viceprimarul localității, spune că apa este furnizată în regim de probe, ceea ce nu justifică o distribuție continuă, timp de un an, atâta timp cât lucrarea nu a fost recepționată, iar apa nu a fost certificată ca fiind proprie consumului uman. În plus, edilul nu a bugetat contravaloarea apei folosite, 70 mc/zi, conform propriilor declarații. Mai mult, societatea care trebuie să administreze rețeaua de apă, la care consiliul local este asociat unic, nu avea un statut juridic, angajații nu fuseseră instruiți să folosească sistemul, în momentul în care s-a început distribuția efectivă. Toate aceste aspect au fost sesizate inclusiv anchetatorilor din Novaci, care dorm în izmene.
Primarul dă cu banii, comisia acceptă cu o „cercetare vizuală”
La sfârșitul lunii aprilie, pe 30.04.2020, primarul hotărăște să facă lucrări de subtraversări branșamente și încheie un contract cu o firmă locală, Deastely Prest SRL, prin încredințare directă. Asta deși există un contract în derulare, pentru extinderea sistemului de alimenatre cu apă al localității. Suma pe care o achită, de 31.040,00 lei, este calculată per metru liniar de conductă. Fiecare din cei 194 metri a fost plătit cu 160 lei.

Deși durata contractului era de două luni, executantul termină lucrarea într-o lună, așa că, în data de 11 iunie, primarul constituie o comisie de recepție, care este de acord cu propunerea lui, de preluare a subtraversărilor. Modalitatea de verificare a lucrării, conform însemnărilor din procesul verbal de recepție, este o “cercetare vizuală”. Cei cinci membri ai comisiei, aleși de Michy Nioață, care spun că au făcut “constatările vizuale”, își dau girul pentru efectuarea plății, care se și efectuează, câteva zile mai târziu.

Ca să fie sigur că mai scoate niște voturi, la viitoarele alegeri, primarul a dispus și efectuarea branșării gospodăriilor, însă legarea la sistemul nedat în folosință este suportată din banii oamenilor.
Condamnat pentru o fraudă de 40.000 euro
Primarul Michy Nioață a fost condamnat, în urmă cu o lună, pentru fapte de corupție, alături de fiica lui. Cei doi au fost găsiți vinovați de fraudarea bugetului UE, cu 40.000 de euro. Familia Nioață a încasat banii europeni, printr-un proiect de înființare a unei ferme, doar că, vacile pe care s-au angajat să le cumpere și să le crească existau doar în hârtii. În realitate, animalele din ferma primarului erau împrumutate de la săteni, atunci când trebuia să vină echipele de control de la OJFIR, să le facă poze, în baza cărora Nioață a încasat 40.000 de euro, din fondurile europene destinate tinerilor fermieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here