Protestatarii CEO, din nou în stradă. „Nu ne interesează cum faceți pentru deblocarea legii, dar vă rugăm să o faceți cât mai repede”

0
1611

Protestatarii din Complexul Energetic Oltenia, care cer repararea legii privind reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, ies din nou în stradă, chiar dacă liderii federațiilor sindicale au semnat o minută, în urma întâlnirii cu parlamentarii puterii, prin care își asumă oprirea protestelor. Minerii și energeticienii care pichetează Prefectura Gorj, de aproape un an, anunță că vor fi din nou în piață, în această după-amiază, pentru a cere deblocarea Legii 197, ce le permite ieșirea la pensie la 52 de ani. În același timp, le transmit politicienilor, că nu au încredere în promisiunile lor, pentru aprobarea unui nou proiect de lege. Parlamentarii PSD au susținut, la întâlnirea de săptămâna trecută, cu liderii sindicali, că în două luni va fi aprobată o nouă lege, în condițiile în care Parlamentul are vacanță, până în februarie. Mai mult, pentru legea deja în vigoare, ținută blocată de o ordonanță de urgență, a fost nevoie de șapte luni până la aprobare, din momentul în care a ajuns, de la Senat, în Camera Deputaților.

„Noi vom rămâne în stradă”

Unul dintre liderii energeticienilor, Manu Tomescu, a anunțat că protestatarii vor continua să picheteze Prefectura Gorj și a cerut deblocarea Legii 197. „Noi toți, cei care avem demnitate, atitudine și curaj, vom continua să ne luptăm până când legea noastră va fi deblocată și aplicată! Nu ne interesează și nu este treaba noastră cum faceți sau ce faceți pentru deblocarea și aplicarea acestei legi, dar vă rugăm să o faceți cât mai repede cu putință! Iar până când primele dosare de pensionare depuse de mineri și energeticieni nu vor fi soluționate favorabil, conform prevederilor legii (13 ani de reducere a celor care au cel puțin 52 de ani vârstă, cu 25 de ani lucrați în activitățile din producție, cu 30 de ani de contributivitate, și punctajul de calcul să fie împărțit la 25 de ani, stagiul complet de cotizare), până atunci noi vom rămâne în stradă. Din nefericire, necazurile minerilor și energeticienilor nu iau niciodată vacanță”, a transmis Manu Tomescu.

Minerii și energeticienii vor picheta Prefectura Gorj, în această după amiază, de la ora 16:00. Protestatarii spun că politicienii actualei coaliții de guvernare trag de timp în defavoarea angajaților Complexului Oltenia, care ar putea ieși la pensie, în baza legii 197, promulgată în această vară și pentru care funcționarii Casei de Pensii au cerut emiterea unei ordonanțe de urgență, pe care Guvernul ar putea-o da într-un timp foarte scurt. „Cu toate că legea 197/2021 a fost votată și adoptată de o largă majoritate a tuturor partidelor politice din Parlamentul României, a fost promulgată de Președintele României fără a fi contestată la Curtea Constituțională, și a fost publicată în Monitorul Oficial, Guvernul României prin Ministerul Muncii și a Casei Naționale de Pensii refuză să o aplice în spiritul pentru care această lege a fost cerută de noi, creată și adoptată de puterea politică! Cu toate că legea 197/2021 este o lege perfect constituțională, guvernanții și funcționarii refuză să o aplice”, a mai anunțat Manu Tomescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here