Administratorul Uzinei Motru pleacă, după ce a scos-o din insolvență

0
1742
Administratorul special al Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru și-a anunțat încetarea mandatului, odată cu ieșirea din insolvență a unității. Societatea a intrat în reorganizare judiciară, din cauza unor datorii imense, acumulate în timpul conducerii asigurate de pesedistul Eugen Corcoață, pe care PSD-iștii din Consiliul Municipal Motru l-au impus, ulterior, administrator special. În urma unor verificări s-a constatat că pesedistul impus de partid a ascuns documente de plată a certificatelor CO2, ce ar fi băgat uzina direct în faliment. Deși societatea trebuia să iasă din insolvență în 2020, planul de reorganizare a fost prelungit cu încă un an. Miercuri, instanța a hotărât încetarea insolvenței. „Prin hotărârea pronunţată în data de 15.12.2021, Tribunalul Gorj a dispus închiderea procedurii reorganizării judiciare faţă de S.C. UATAA Motru S.A., constatând îndeplinirea obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare, cu alte cuvinte: ieșirea din insolvență. Este o mare reușită a actualei echipe din conducerea societății care, în condiții grele economice, politice sau care țin de administrația locală, să facă față provocărilor și să redreseze societatea”, a anunțat Dorel Drăghici, pe pagina societății.
Uzina de Agent Termic din Motru a intrat în insolvență în 2016, când datoriile societății au afectat și salariații, oamenii având lefurile neachitate cu lunile. „Nu putem uita că, urmare a unui management anterior defectuos, în anul 2015 s-a cerut insolvența societății deoarece era într-o vădită incapacitate de plată, acumulând datorii de peste 200 miliarde lei vechi. Înregistra restanţe atât la plata salariilor pe mai multe luni, cât și restanţe către furnizorii de utilităţi şi materii prime”, amintește Dorel Drăghici, în postarea făcută la încetarea mandatului de administrator special al UATAA.
„Morega nu a fost în stare să facă investițiile pentru care avea finanțarea deja obținută de Jianu”
Drăghici atrage atenția actualului primar pesedist, să nu încerce să-și aroge merite scoaterea din insolvență a UATAA, deoarece Cosmin Morega nu a pus în practică o investiție pentru care fostul edil Gigel Jianu a obținut finanțare încă din 2020. „În data de 07 oct 2020 a fost aprobată suma de 30.215.526,78 lei prin programul guvernamental „Termoficare”, pentru investiții de conformare la cerințele de mediu, asigurându-se astfel continuitatea furnizării agentului termic și a apei calde menajere pentru populația municipiului Motru. Investiția presupune: Modernizarea instalației de evacuare a zgurii și cenușii din cazanul CR0102; Achiziția unor utilaje de tip multifuncțional, încărcătoare frontale, autobasculante; Diverse amenajări în incinta uzinei.

Îi mai atrag atenția că, fără aceste investiții, uzina nu poate primi aviz de mediu și va fi închisă!”, era semnalul de alarmă tras de fostul primar Jianu, în prima lună a acestui an. Termenul s-a scurs, dar primarul în exercițiu, Cosmin Morega, tot nu s-a trezit, așa că finanțarea a fost lăsată se se ducă pe apa sâmbetei.
„Dacă în intervalul 2015-2016 și 2016-2020, alături de UATAA au fost și foștii primari, Hanu și Jianu, care ne-au sprijinit permanent, nu pot să spun același lucru despre perioada 2020-2021, în care actualul primar Morega, nu a știut decât să denigreze, să alarmeze cetățenii, să fugă de greu și să paseze altora responsabilitatea sprijinirii societății. Acest lucru înlătură orice posibilitate a lui de a-și atribui vreun merit în privința rezolvării problemelor și ieșirii din insolvență. Cu atât mai mult, cu cât domnul Morega nu a fost în stare să facă investițiile pentru care avea finanțarea deja obținută de Jianu în 2020, peste 300 miliarde de lei vechi, care ar fi ajutat și eficientizat activitatea uzinei, dar mai ales am fi putut scăpa de povara certificatelor de CO2 aferente anilor 2020 și 2021”, a mai anunțat Drăghici, care spune că, la încetarea mandatului său, în conturile UATAA sunt 3.000.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here